Спецоперация след спецоперация по пътищата на Лудогорието

Пътна полиция

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението стартира днес на територията на ОДМВР-Разград. От 14 до 16 септември 2022 година ще се осъществява засилен контрол върху поведението на пешеходците на пътя, спазването на правилата за движение и отнемане на предимство от страна на водачите на превозни средства.

Пътните полицаи ще проверяват за правоспособност на шофьорите, спазване на скоростните режими, управление на неизправни превозни средства, както и за спазване на пътните знаци и маркировка.

От 16 септември стартира операция по линия на ROADPOL, чийто акцент е използването на мобилен телефон от водачи на индивидуални електрически средства и от водачи на МПС. Засилените проверки ще продължат до 22 септември включително.

Една от основните причини за настъпване на пътно-транспортни произшествия е разсейването на водача по време на управление на МПС, което най-често се дължи на използването на различни електронни устройства, основно смартфони. Според цитирани от ROADPOL резултати от направено научно изследване рискът от участие в пътнотранспортно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на номер и 6,1 пъти при изпращане на текстово съобщение, като се приема, че разсейването е фактор за настъпване на между 10 и 30% от пътно-транспортните произшествия. Практиката в повечето страни-членки на европейската мрежа е да се въвеждат строги ограничения за пълното или при определени условия използване на мобилни електронни устройства от водачите.

В българското законодателство този вид ограничения са регламентирани чрез въвеждане на забрана за използване на мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство и чрез въвеждането на условие за използване на мобилен телефон от водача по време на управление на ПС само чрез устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете на водача.

В тази връзка пътните полицаи ще следят спазват ли се забраните за използване на мобилен телефон от водачи на индивидуални електрически средства и от водачи на МПС, без устройство „Свободни ръце“, както и спазва ли се задължението за използване на обезопасителни колани, детски обезопасителни системи и каски от страна на водачи на МПС и пътниците в тях.

Периодът на операцията „Focus on the road“ е съобразен с ROADPOL-Дните на безопасността на пътя с мото за 2022 г. „Остани жив! Пази живота!”, а 21 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. Целта е да се намали броят на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, като страните-членки на ROADPOL трябва да насочат усилията си към популяризиране на идеята поне за един ден да няма жертви по пътищата на Европа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *