След половин работен ден дискусии преместиха 1000 лева от едно перо в друго и бюджетът мина

След половин работен ден и едно единствено изменение, касаещо 1000 лева, бюджетът на Община Разград за 2020 г. бе приет с доста добро мнозинство от 19 гласа. Дискусиите обаче бяха фундаментални и до голяма степен пренесоха предизборната кампания в залата на Общинския съвет.

Основната политическа сила, която опонираше на кметската докладна – ГЕРБ – впрегна всички сили, за да докаже тезата си, че бюджетът е надут балон, не се изказа само една от съветничките от бившата управляваща партия. Бившият кмет д-р Валентин Василев даде тон на дебата, като излезе с твърдение, че наследството, което е оставил на настоящата управа, е повече от добро, подкрепи го с числа, които след това предостави писмено на избрани журналисти, с които влезе в отделен дебат, пак докато течеше официалното обсъждане, си поговори и със селските кметове. Василев твърдеше, че е оставил над 5 милиона налични средства на наследника си, друга гледна точка предложи настоящата управа обаче – повечето от тези пари са целеви, за определен обект или действие, нецелеви останаха малко повече от 1 милион, като се добавят санкциите по европроекти от над 2 милиона лева, наследството става с отрицателен знак.

Най-много въпроси имаше Надежда Радославова, първо бяха 10, после още няколко пъти по няколко, а отговаряше предимно директорът на финансовата дирекция Полина Иванова, а когато дебатът силно се политизира – кметът Денчо Бояджиев. Активна с въпросите бе и Галина Георгиева – доскорошен заместник-кмет и настоящ финансов ревизор във „Водоснабдяване-Дунав“. Нейните въпроси бяха свързани с намалението в приходите от местни данъци и такси в сравнение с предходната година. Управляващите го обясниха с това, че очакваните приходи са реални, а не кухи обеми. Думата „кухи“, както и думата „надежда“ бяха най-често използвани в залата днес.

Думата „надежда“ прозвуча най-смислено в речта на доайена при десните Пейчо Георгиев. Той нарече финансовата рамка за 2020 г. „Бюджет на надеждата“. Георгиев коментира, че колективната мъдрост на избирателя е определила да няма политическа сила с абсолютно  мнозинство и това е първият шанс Разград да има експертно управление. Георгиев допълни, че подкрепата на десните на бюджета не е безусловна и очакванията са да се сбъднат надеждите на разградчани за прозрачно управление и подобряване на живота на хората в региона.

След четиричасовите дискусии кметът Денчо Бояджиев обобщи не особено оптимистично, но реалистично, политическата атмосфера в местния парламент. „Чухме много простотии и от ляво, и от дясно, пълен срам“ – каза той. Бояджиев изрази съчувствие към Галина Георгиева за това, че е била изкупителна жертва по време на четиригодишното  управление на ГЕРБ и изрази като цяло недоумение от начина на управление в този период. Увери, че част от несвършените дейности вече се извършват – предстои подписване на споразумение с фирмите по поддръжка на изграденото по проекта за централната част, ще се ремонтира и покрива на Художествената галерия, която е трябвало да се извърши след десетата година от приключването на проекта за изграждането й. Бояджиев подобно на Георгиев коментира, че времето на еднопартийното управление е отминало и вече занапред и държавата ще се управлява в коалиция.

Пет предложения за изменения бяха направени, но само едно от тях бе одобрено от съветниците – двата баскетболни клуба – „Лудогорец“ и „Вълци-Разград“ ще получат субсидия от по 6000 лева, първоначално предложението бе по-старият клуб да получи 7000 лв., а новият – 5000 лв.

Едно от предложенията бе на общинския лидер на ДПС д-р Левент Апти. По време на дискусията той призова селските кметове да получат възможност към заплатите им да се добавя клас прослужено време, което законово е разрешено да се определи от общинския кмет. Проверка в една от почивките установи, че от януари 2019 г. предишният общински кмет д-р Валентин Василев е разпоредил във Вътрешни правила този клас да не се начислява. Апти предложи като клауза в бюджета да се задължи настоящия кмет да промени Вътрешните правила, но това предложение не бе прието. Не бе прието и друго негово предложение за увеличаване на средствата за текущи ремонти за няколко села, като и предложение на Надежда Радославова средствата за субсидиране на читалищата в общината да се увеличат от 10 000 лева, колкото е било и миналата година, на 20 000 лева.

ГЕРБ с изключение на Наско Анастасов не участваха в гласуването на бюджета, ДПС гласуваха против, останалите съветници подкрепиха бюджета.  Гласуването показа 19 гласа „за“ и 7 „против“.

19 бяха подкрепящите и новата структура на Общинска администрация, в това гласуване ГЕРБ се включи като гласува против, а ДПС се въздържа. Тази дискусия продължи доста кратко, като ГЕРБ оспориха наличието на две дирекции и четирима заместник-кметове, дори Надежда Радославова извади от архива предложение от 2012 г., направено от тогавашния общински председател на ГЕРБ Милена Орешкова, за двама заместник-кмета, то обаче естествено не бе одобрено.

Общият обем на бюджета е 55 383 000 лева, което е с 11 000 000 лв. повече от първоначално приетия бюджет за 2019 г.

Както винаги атракциите в Общинския съвет осигуряваше Иво Димитров от десните с остроумни реплики от място или с обгрижване на колежката си от ГЕРБ Надежда Радославова. Не липсваха отново и грешки при гласуване, което наложи и прегласуване на някои решения.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *