След Областен щаб за коронавируса: две седмици ваканция за училищата, но според медици – „по бански сме“

Оригинална метафора, обобщаваща ситуацията, използва по време на заседанието на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса директорът на болницата в Кубрат д-р Павлина Мичева относно готовността на институциите в Лудогорието за посрещане на опасността от зараза – „по бански сме“. В нейното лечебно заведение например са получили 2 маски и 10 защитни облекла. От РЗИ обясниха, че от Областната дирекция по безопасност на храните са получили 350 защитни облекла, 150 маски, 60 чифта очила, които са разпределили на трите болници, спешния център, оставили са и за своята институции и за резерв. Това практически са останали предпазни средства от лятната борба с африканската чума по свинете, което показва, че организацията за борба с болестите по животни някак по ни се удават. От РЗИ уточниха, че очакват от Министерството на здравеопазването 320 маски, които вече веднъж чакали цяла нощ, но те не дошли. Тази предпазни средства ще стигнат най-много за седмица, ако се появи реален случай на съмнителен или болен – признаха лекарите.

Епидемиологът д-р Рени Кирякова съобщи, че под карантина са 12 човека, които наскоро са се върнали от Италия: 4 от Разград, 5 от Кубрат, по 1 от Исперих, Лозница и Езерче.

Д-р Заргар от болницата в Исперих съобщи, че има тенденция за увеличаване на отпуските по предприятията и в община Исперих, заедно с кмета той организирал разяснителни събрания сред хората, на които установил този факт.

Кметовете и заместник-кметовете на седемте общини съобщиха, че провеждат дезинфекциозни мерки, осигурили са предпазни средства и на служителите си, обслужват гражданите предимно на едно гише.

Предпазни средства за служителите си са осигурили и повечето от останалите институции в региона. В едни обаче има само ръкавици, в други – само маски, в трети – дезинфектанти, кой каквото е успял да намери. От полицията пък дори открили фирма от региона, която да им ушие 500 маски, макар цената в движение скочила от 20 стотинки на левче.

Шефът на „Водоснабдяване-Дунав“ инж. Стоян Иванов съобщи, че от началото на седмицата с превантивна цел е разпоредил завишаване на максималната граница от 0,4 милиграма на литър съдържанието на хлор във водата.

Превантивни мерки демонстрираха и от Областна администрация – със напоени с дезинфектант брави на вратата на коридора, които след заседанието бяха изсъхнали, предложиха и маски, но никой не си сложи.

Най-тревожно звучеше директорът на РЗОК д-р Станева, според която е най-притеснително положението с лекарите, които са на първа линия в борбата със заразата. Подобна позиция изрази и д-р Мичева, която съобщи, че в кубратската болница 80% от медицинските лица са възрастни – към пенсионна възраст с придружаващи заболявания – т.е. потенциално по-лесно биха се заразили според досегашните наблюдения върху разпространението на заболяването. Д-р Станева изрази съмнение, че е добре обмислен и подготвен и пътят на пациента, който първа трябва да мине през Спешно отделение на разградската болница, тоест да контактува с всички останали пациенти там. Д-р Гечо Жеков обаче увери, че се прави отделна врата за обособен кабинет за съмнителни за коронавирус случаи. Той заяви, че и Инфекциозно отделение е готово за ситуацията с 15 легла. Д-р Жеков съобщи, че четирите проби, които са изпратили за изследване са отрицателни, предстои в понеделник да изпратят още няколко от пациенти, които са приети в болницата.

По време на заседанието на щаба се провеждаше и дистанционно съвещание на шефовете на управленията по образование с техния ресорен министър, след което Ангел Петков се обади по телефона,за да съобщи, че за учениците се обявява двуседмична ваканция от понеделник, по-късно стана ясно, че тя важи и за детските градини.
Още в началото на заседанието заместник-директорът на РЗИ д-р Анатоли Стойнов прочете заповед на министъра на здравеопазването, според която информацията за контактни, болни и резултати от изследвания се централизира и може да се оповестява само от Националния щаб, което означава, че местните медии местни новини от този характер няма да получат, няма да могат да се запознаят и нашите читатели, слушатели и зрители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *