След дъжд качулка: Нови мерки срещу COVID-19 в Ясеновец, и те палиативни

Близо 2 седмици след като предсрочно отмени карантинните мерки в Ясеновец Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 забеляза, че случаите там зачестяват и се събра на тайно заседание. На него не само, че не бяха поканени медии, но и вземащите решение (видно от разпространените снимки) бяха далеч по-малко, отколкото на предишни заседания. От прессъобщението след заседанието става ясно, че са взети нови противоепидемични мерки за Ясеновец, наречени „засилени“, а всъщност мерки, които с изключение на дезинфекцията, са си все още в сила за цялата страна.

На това заседание е станало ясно, че само днес има 3 нови случая от Ясеновец на хора на болнично лечение, а от петте случая през уикенда, за които никой не сметна за нужно в тези дни да даде информация, също 4 са от Ясеновец.

Така положителните проби на COVID-19 в Разградско стават 32, над две трети от тях са от Ясеновец.

Публикуваме цялото прессъобщение от Областна администрация без редакторска намеса:

„Засилват се противоепидемичните мерки за контрол в село Ясеновец срещу разпространение на COVID-19

 Решението е взето днес, 08 юни 2020 г., на извънредно заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID – 19, а причината за мерките е увеличаване на броя на положителните проби с коронавирус инфекция на жители на село Ясеновец.

В проведеното заседание, председателствано от Областния управител Гюнай Хюсмен, участваха кметът на община Разград Денчо Бояджиев, кметът на село Ясеновец Сали Салиев, директорът на  РЗИ д-р Ася Генева, Юлиян Стойчев – представител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, гл. инспектор Станимир Станев – началник на РУ на МВР – Разград, комисар Константин Костов – зам. директор на ОД на МВР – Разград, комисар Божидар Божков – началник отдел ОП към ОД на МВР – Разград. На срещата присъстваха и заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов.

Областният управител призова да се предприемат правилните и навременни действия за осигуряване здравето и спокойствието на гражданите, тъй като анализът на данните за заболеваемостта по отношение на COVID-19 в област Разград показва, че ситуацията се усложнява. „Необходимо е засилване на противоепидемичните мерки в село Ясеновец, за да няма риск за здравето на хората“, заяви още Областният управител.

Директорът на РЗИ – Разград д-р Генева представи актуална информация за карантинирани, заразени и контактни на заразени с коронавирус на територията на областта, според която на 05.06.2020 г. са регистрирани  пет нови потвърдени случаи на COVID-19 в област Разград. Пробите, доказващи положителните пациенти са получени в 16,30 ч. на 05.06.2020 г.

Единият случай е на жена  на 63 г. от с. Ясеновец, която е потърсила медицинска помощ на  05.06.2020 г. в  Спешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД,  гр. Разград. Хоспитализирана е за лечение в ОИБ. Взет e респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e във лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Контактно едно лице.

Вторият случай е на мъж на 55 г. от гр. Исперих, контактен на положителна жена от гр. Исперих, която е хоспитализирина на 03.06.2020 г. в ОИБ на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД гр. Разград. Мъжът е без  симптоми. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето е оставено под домашна карантина – 28 дни с предписание на директора на РЗИ – Разград.

Мъж на 66 г. от с. Ясеновец е третият потвърден случай на COVID-19. Контактен е на положителна жена от с. Ясеновец, която е хоспитализирана в ОИБ на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД   гр. Разград,  на 07.06.2020 г. Същият е без  симптоми. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Контактни седем лица. Шест отказали изследване.  Лицето е оставено под домашна карантина – 28 дни с предписание на директора на РЗИ – Разград.

С потвърдена диагноза са и семейство от с. Ясеновец. Мъжът  на 59 г. с придружаващи заболявания: Артериална хипертония и Захарен диабет тип II., жената на 58 г. с придружаващи заболявания: Артериална хипертония. Потърсили медицинска помощ на 05.06.2020 г. в УМБАЛ „Медика – Русе“, гр. Русе, където са хоспитализирани в отделение за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.  Взет респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван в СМДЛ „Здраве 99“ ООД, гр. Русе. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Нямат контактни лица.

Д-р Генева, информира още, че днес, 08 юни, в 13,30 часа са позитивирани нови 3 лица. Първият случай е на жена на 69 г. от с. Ясеновец, с придружаващо заболяване – хронична обструктивна болест.

Вторият случай е на мъж на 72 години от с. Ясеновец – съпруг на горепосочената жена. Бил е хоспитализиран в изолатора на Съдовия сектор към Неврологичното отделение на МБАЛ – Разград и след положителен PCR тест е приет в Инфекциозно отделение на разградската болница. Заради случая започва дезинфекция на Съдовия сектор.

Третият случай е на мъж на 53 години от с. Ясеновец, контактен на жена, хоспитализирана в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Разград.

Тримата са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Разград.

С тези три нови случая от днес, регистрираните лица заразени с коронавирус на територията на област Разград стават 32, от които активните случаи са 25, хоспитализираните лица на стационарно лечение са 8, излекуваните са 7 лица.

Под карантина са поставени 478 лица, завърнали се от страни, ендемични за коронавирус.

Д-р Генева информира още, че извършването на PCR тестове на контактните здравноосигурени лица на досега установените случаи на заразени с  COVID-19 в област Разград ще се заплаща от РЗОК – Разград, а на здравно неосигурените – от РЗИ – Разград.

Във връзка с увеличаването на броя на положителните проби с короновирус инфекция на жители на село Ясеновец и с цел ограничаване разпространението на заразата на територията на област Разград, Областният кризисен щаб за борба с COVID – 19 взе следните решения:

  1. Да се осигури засилен полицейски контрол в село Ясеновец, за съблюдаване спазването на разпоредбите на заповедите на Министъра на здравеопазването, като: избягване на струпване на хора на обществени места; спазване на изискването в часовия диапазон от 8,00 часа до 10,30 часа в търговските обекти да пазаруват само лица, видимо над 60 години; задължително носене на предпазни маски на обществени места; задължителна дезинфекция на входовете на търговските обекти, както и осигуряване на дезинфектанти за ръце и задължителното им ползване.
  2. Да се извърши дезинфекция на улиците на селото, със съдействието на Община Разград.
  3. Кметът на село Ясеновец и здравният медиатор в селото да оказват съдействие на служителите на РЗИ, за установяване на контактните лица и вземането на проби за наличие на COVID-19.
  4. РЗИ – Разград да предостави 1000 броя предпазни маски от резерва си, а Областна администрация Разград да осигури дезинфектанти и спирт на кмета на село Ясеновец, за разпределение на жителите на селото.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *