Следващата седмица – Страшимирови театрални вечери

При спазване на противоепидемичните мерки ще се проведат Страшимировите театрални вечери – съобщиха на съвместна пресконференция главен експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности“ в Община Разград Цветана Бенонова и директорът на Театрално-музикален център Тодор Мадолев.

Това информират от пресцентъра на местната управа.

Двамата обявиха възстановяването на традиционното за Разград културно събитие, което не се е случвало от 6 години. Заради мерките срещу световната пандемия, програмата на Страшимировите театрални вечери ще е по-кратка и няма да включва първоначално подготвяните шествие с участие на млади актьори от театрална формация „Импулс“ към читалище „Развитие 1869“ и посещения по училища с цел приобщаване на младите хора към театралното изкуство.

Тазгодишното издание на театралния празник ще включва представяне на два спектакъла и една изложба. Страшимировите театрални вечери са посветени на 150-годишнината от създаването на театрална дружинка в Разград. Това е станало на 28 юни 1870 г., първото представление е било през есента на същата година – „По неволя доктор“ на Молиер.

Тазгодишните театрални празници ще започнат с откриване на изложба от театрални костюми и елементи от сценографията на разградския театър през годините. Тя ще бъде открита на 29 октомври от 17,00 ч. в Общинския културен център. В 19,00 ч. същата вечер е представлението на ТМЦ-Разград „Търновската царица“ по Емилиян Станев. В главните роли са Елена Петрова и Даниел Найденов. Това е премиера на разградска сцена за спектакъла. На следващия ден, 30 октомври, също в 19,00 ч. ще се играе „Смешно отделение“ по Ерик Чапъл с участието на Робин Кафалиев.

Двата спектакъла могат да се посетят с един билет, за ученици и пенсионери цената е 6 лева.

Г-н Мадолев изрази благодарност към публиката в Разград, която подкрепя театралите и в тези трудни за изкуството и културата времена и проявява интерес към тяхното творчество. Той изрази благодарност и към Община Разград за възстановяването на Страшимировите театрални вечери.

Г-жа Бенонова увери, че местната управа ще продължи да поддържа вековните театрални и културни традиции в Разград,

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *