Сирни Заговезни на площада в неделя

Още едно събитие в културния календар на Община Разград за месец февруари. В неделя, 26 февруари, ще бъде отбелязан празникът Сиропустна неделя – Сирни Заговезни” – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Събитието се организира от Танцово студио „Калина Рада” и неговите ръководители Жулиета Иванова и Румен Иванов със съдействието на ЦПЛР Център за работа с деца, ТШ”Хорце” и НЧ”Развитие 1869”.

Малките кукери, които са втори и трети клас, заедно с други маскирани разградчани, тръгват към мястото на събитието от площад „Момина чешма”(Ларго) в 17,30 ч. на 26 февруари. През пешеходната зона ще стигнат до площад „Възраждане”, пред Стария театър. Там в 18,00 ч. ще бъде запален традиционният за Сирни Заговезни огън, а когато пламъците намалеят, огънят ще се прескача за здраве. Възрастните ще си поискат прошка, а малките участници в празника ще имат възможност да се включат и в обичая „Хамкане”.

Възстановката на традициите за Сирни Заговезни се организира в Разград от повече от 12 години.

В навечерието на празника днес малките кукери обиколиха няколко учебни заведения и централните разградски улици, за да поканят съгражданите ни на празника в неделя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *