Седмокласниците в златната среда по математика, добре са и по български език

16-то място по математика и на 21-во по български език сред 28-те административни области – това е накратко обобщението от тазгодишното външно оценяване. Резултатите обявиха от Регионалното управление на образованието в Разград. За експертите там тези цифри имат обяснение и в това, че випуск с випуск не си приличат, че са предприети мерки за подобряване на работата на педагозите, че децата са положили усилия, а и че дистанционното обучение също има отражение върху резултатите.

На пресконференция за представяне на резултатите началникът на РУО  Ангел Петков обобщи годината като трудна най-вече заради световната пандемия, при която към традиционните проблеми се добавил и този от материално-техническо естество – 9-12% от децата нямали електронни устройства, за да участват в дистанционното обучение, та учителите им преподавали по телефона или чрез разпечатване на материали, които здравните медиатори разнасяли. Въпреки тези трудности представянето на седмокласниците е в златната среда спрямо връстниците им от другите области. По български език и литература след Разград са Шумен, Ловеч, Ямбол, Сливен и други по-големи региони, а по математика сме изпреварили: София-област, Кюстендил, Добрич, Враца, Плевен и други.

Старши експертът по БЕЛ Ивелина Николова съобщи, че по български език и литература разградските кандидат-гимназисти са с по-нисък резултат в сравнение с предходния набор. Явили са се 907 ученика, средно са постигнали 44,14 точки, преди година са били 48,61 точки. Това съответства на оценка Добър – 4,14, макар че вече резултатите не се изчисляват по този начин. Няма дете с максималния брой точки 100, в цялата страна са само 8. Над 90 точки имат 19 деца, миналата година са били 29. Най-високият брой точки е събрал възпитаник на ОУ”Васил Левски” – 97,5 точки. Сред най-добрите има и възпитаници на: ППМГ”Акад. Н.Обрешков”, ОУ”Н.Й.Вапцаров”-Разград, ОУ”Никола Икономов”, ОУ”Христо Ботев”-Исперих, ОУ”Васил Априлов”-Исперих , ОУ”Ив.С.Тургенев”-Разград. 0 точки имат 5 деца, под 16, което е също за двойка – 144. За пръв път работите на кандидат-гимназистите не се оценяват от учители в техния регион, а от други региони, затова няма данни какви конкретни грешки са допуснали разградските деца. На национално ниво обаче анализите сочат, че само 1/3 от учениците показват овладени книжовноезикови норми, немалко от децата се затрудняват при разпознаване на частите на речта и на частите на изречението, близо половината не успяват да разчетат внушенията м цитат от изучавана творба – в случая „На прощаване” на Христо Ботев. Експертите считат още, че за подобряване на резултатите е нужно осигуряване на условия за максимално използване на присъственото обучение в училище, тъй като обучението в електронна среда от разстояние в тази образователна степен може да е само допълващо и компенсиращо, освен това не е достатъчно ефективно при всички предмети.

Старши експертът по организация на средното образование Атанас Дончев съобщи, че по математика резултатите са по-добри от миналата година – 31,12 срещу 29,99 точки. 16-тото място той отчита като много добро класиране. Анализът, който е направил Дончев, сочи, че 12 от общо 44-те основни училища или такива, в които има 7 клас, дърпат останалите – толкова са учебните заведения с резултати над средните за страната. Над средтите за областта са 17 училища. Сравнението между топ 3 на училищата, които Дончев не обяви, и трите  училища на дъното показва разлики в пъти – най-добрите имат по 72,58; 53,4 и 46,29 точки, а последните – 15,63; 14,69 и 11,05 точки. Последните резултати прочие показват, че има поне 3 училища, в които средният успех е Слаб 2. Четири деца имат над 90 точки, тоест Отличен успех. Около 20% са с под 16 точки, тоест с двойки. Това не е лош резултат, като имаме предвид, че сме имали години с 35% двойки – обясни  Дончев.

С оглед обстоятелствата, при които се проведе обучението и изпитите, трябва да сме доволни – допълни началникът на РУО Ангел Петков. Той изрази благодарност както на децата за старанието, така и на учителите им за добрата работа.

Председателят на комисията по провеждане на Националното външно оценяване Галина Пантелеева съобщи, че 907-те деца от тазгодишния випуск може да избират да кандидатстват в 41 паралелки, от тях 13 са профилирани, а 28 професионални. Защитени са 4,5 паралелки, 6,5 са с очакван недостиг, дуално обучение ще се извършва в 4 паралелки.

Подаването на документи започна в петък и само в този ден 500 деца заявиха желанията си къде ще учат. Три са начините за подаване на документи – по електронен път, в пункт в ЦПЛР ЦУТНТ и в училището, което е завършил ученикът. Срокът за подаване на документи е 7 юли, вторник. Първото класиране ще бъде обявено до 13 юли. Повече подробности около кандидатстването децата и родителите могат да намерят на сайта на РУО-Разград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *