Седем разградски педагози с наградата „Неофит Рилски”

Седем педагози от училища в Разград и Ясеновец получиха в навечерието на 24 май грамоти „Неофит Рилски”. Отличията се присъждат от Министъра на образованието за дългогодишна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование. Трима от призьорите са номинирани от педагогическите колективи в учебните си заведения през Регионалното управление на образованието, а о станалите – от синдикатите – обясни началникът на РУО-Разград Ангел Петков.

Лидия Ганева е от номинираните през РУО. Тя е учител в СУ”Христо Ботев”-Разград. Пред медиите тя сподели, че акцент в нейната дългогодишна педагогическа практика е прилагането на иновации в образованието. Тя търси деца с математически заложби ви ги развива, сред гордостите й през последните месеци е сребърен медал на неин възпитаник на  Тайландската олимпиада и 5 златни медала на Кралската олимпиада.

Петя Димитрова е с 39-годишен педагогически стаж, работата й е изцяло с деца-билингви: 11 години в училище-интернат, 3 години в социален дом и 23 години в ОУ”Св.св. Кирил и Методий”, където учениците са от ромски произход. Целта ми е да ограмотявам децата – споделя г-жа Димитрова. Гордостта й е, че нейна възпитаничка наскоро е завършила висше образование, докато в началото на работата й в Ясеновец момичетата се омъжвали на 12-13 години. Разказва, че сформира групи по различни видове изкуства, за да е интересен училищният живот за учениците.

Цветана Ризова не присъства церемонията, тъй като се оказа че е на разменно гостуване в Италия по проект по Еразъм заедно със свои ученици. Тя е дългогодишен учител по химични технологии в ПГХТБТ”Мария Кюри”.

Венелин Николов е сред четиримата, номинирани от синдикатите. Той е учител в ОУ”Васил Левски”-Разград по информационни технологии, СТЕМ-дисциплини и роботика. Известен е с иновативните подходи, които въвежда в образователната система и с многобройните успехи на възпитаниците си в горе изредените сфери.

Йорданка Гатева е с 38 години педагогически стаж, първоначално в детска градина, впоследствие в ОУ”Никола Икономов”. От години обменя опит с колеги от целия свят в международни учителски интернет платформи.

Също с 38 години педагогически стаж е заместник-директорът на ОУ”Св.св. Кирил и Методий”-Ясеновец Пепина Иванова. Първоначално тя е начален учител, от 5 години е заместник-директор и преподава информационни технологии. Основната й цел е намаляване на проблема с отпадналите ученици и ранните бракове. Приема наградата „Неофит Рилски” като признание за усилията на целия педагогически състав на училището в Ясеновец.

Валентина Александрова е учител от 25 години в ПГХТБТ”Мария Кюри”. Основната й цел е популяризиране н професионалното образование. Далеч преди дуалното обучение да стане част от държавната политика, Александрова въвежда обучение в реална среда на учениците си.  Сред последните й гордости е въвеждане на обучение по технология на храни, напитки и ваксини. Доволна е и, че от миналата година 8 нейни ученици работят в завода за ваксини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *