Световните агенции отразяват антиправителствения протест в София

Хиляди българи се събраха днес пред парламента в София в един от най-големите протести по време на продължаващите от два месеца демонстрации с искане за оставка на премиера Бойко Борисов, предаде Ройтерс.

Агенцията информира за избухналите сблъсъци между протестиращи и полиция, която е използвала лютив спрей и е задържала няколко души.

Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и боклуци срещу силно охраняваната сграда на парламента, съобщава Ройтерс. Разтърсваха полицейски автомобили и използваха неустановено вещество срещу служителите на реда, от което пострадаха около 20 полицаи, е цитиран да казва началникът на полицията в София Георги Хаджиев. Митингът се проведе в първия ден от есенната сесия на българския парламент, след лятната ваканция. Той беше наречен от протестиращите „Голямо национално въстание“ в отговор на правителствения план за нова конституция, посочва Ройтерс.

Агенция Франс прес съобщава, че в сблъсъците между активисти срещу корупцията и полицията са били ранени двадесетина униформени. Хиляди демонстранти скандираха пред парламента „Оставка!“ и „Мафия“ по адрес на консервативния министър-председател Бойко Борисов. Най-малко 16 души – протестиращи и полицаи, са били обгазени и са настанени в болница, според службата за спешна помощ, допълва АФП. Съобщава се също, че главният ГКПП между България и Румъния е бил блокиран от протестиращи.

Това беше най-голямата демонстрация от избухването на антиправителствените протести преди близо два месеца, отбелязва Асошиейтед прес. Полицаи, екипирани за борба с безредици, обградиха парламента, за да го защитят от протестиращите, които хвърляха камъни, яйца, пластмасови бутилки и боклуци.

Президентът Румен Радев призова правителството да се оттегли, повтаряйки исканията на протестиращите, които настояват за оставка на министър-председателя и на главния прокурор заради обвинения, че са „позволили на олигархична мафия да обсеби контрола върху балканската държава“, информира АП.

ТАСС информира за използвания сълзотворен газ по време на днешната масова акция в българската столица, наречена „велико народно въстание“. Сред пострадалите има няколко полицаи и журналисти, съобщава агенцията, която цитира директора на столичната полиция Хаджиев, според когото сред участниците в протеста е имало провокатори, които са използвали сълзотворен газ срещу униформените, а действията на полицията са били ответна реакция, но към момента тя действа максимално пасивно.

Източник: www.durjavnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *