Сборник за изолацията получи уникалният Випуск 2020 на ПГПЧЕ

Изпращаме уникален випуск в уникална година  – заяви през тазгодишните зрелостници директорът на ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград Пейчо Георгиев преди да раздаде дипломите. Епитета той използва не само заради условията на световна пандемия, в която завършва Випуск 2020, но и заради постиженията на 108-те абитуриенти.

Тазгодишните зрелостници са надминали сериозно предходния випуск – става ясно от резултатите от матурите и в дипломите. Успехът на ДЗИ по български език и литература е 5,15, миналата година е бил 4,97. Средният успех по двата изпита 5,21 срещу 4,94. Пълните шестици са 7, били са 5. 34 човека имат шестици и на двата изпита. И тази година единственият ученик с две пълни шестици и на двата изпита е от ПГПЧЕ. 77% от випускниците на Езиковата са избрали втората им матура да е по език – английски и успехът им е 5,41.

„№1 сме в областта, радваме се, но не се главозамайваме, всичко е резултат и от усилен и всеотдаен труд” – каза Пейчо Георгиев.

Той връчи 108 дипломи, от които точно половината – 54 – отлични.

Започна с най-добрите от най-добрите.

Плакет „Отличник на випуска” получи Вероника Тодорова от 12 „б” – момичето с две пълни шестици на матурите. Красивата отличничка завършва с диплома 5,99 и няма да получи национална диплома, тъй като в гимназиалния курс е имала една срочна оценка 5. Към плакета бе прибавен и ваучер за книги на стойност 100 лева.

Четирима зрелостници получиха почетното отличие „Екзарх Йосиф”. Те освен че  са отличници имат принос за издигане имиджа на гимназията в различни сфери. Това са: Мелиса Сали, Мартина Петрова, Мартина Иванова и Ванеса Локмаджиева.

Уникална, като випуска и годината, бе и церемонията по връчване на дипломи. Зрелостниците седнаха на столове, поставени по на 1,5 м. един от друг, родителите им бяха до и извън оградата. Учителите, водещите и директора бяха с ръкавици, една от учителките – с шлем, Пейчо Георгиев  излезе с брандирана маска с надпис ПГПЧЕ. Освен дипломите всеки от младежите получаваше и по една книжка – сборник, озаглавен „Изолацията. Всяко зло – за добро”. В книжата са включени есета и стихове, част от училищен конкурс, проведен по време на дистанционното обучение.

Сред най-развълнуваните в училищния двор бяха четиримата класни ръководители – Диана Петкова, Даниела Обрешкова, Росица Керчева и Станимир Куртев. Особено емоционално бе прощаването на учениците с Диана Петкова, за която това е последна учебна година заради пенсиониране. Именно от нейния клас бе момичето, което изрази благодарността на випуска към училищната управа и към учителите. Неделина Пенчева връчи и поканата за „прощалната вечер” на Випуск 2020 – явно евфемизмът тази година за „абитуриентски балове”, които не са точно официално разрешени, но не са и съвсем забранени.

Церемонията включваше и традиционни неща – предаване на знамената на новите знаменосци, музикален поздрав – в случая от Пламена Петрова,  както и фойерверки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *