Самодейци от Веселина представиха “Турски сватбени мотиви от Лудогорието” в Анкара

Самодейци от Веселина представиха “Турски сватбени мотиви от Лудогорието” в Анкара.

Те участваха от 26.08.2022 г. до 04.09.2022 г. в гр. Анкара, община Етимесгют в 24-тия Международен фестивал на културата и изкуството „Анадолски дни“, който е с  широко международно участие на представителите на турските общности от различни държави – съобщават от НЧ”Христо Ботев 1931″-Веселина.

По време на фестивала се провежда панаир на занаятите и изкуствата и изложения, съчетаващ в себе си традициите и съвремието. Фестивалът е място за изява на най-добрите творци в сферата на изкуството, художествените занаяти, културата и музиката.

По информация на организаторите на него всеки път присъстват от 30 000 до 100 000 души местна публика и гости от различни държави.

Фолклорната и танцовата група на НЧ „Христо Ботев-1931г.“ с. Веселина беше поканена  от Сдружение за икономическо изследване и социално подпомагане на балканските изселници „BISAV“ със съдействието на Кмета на община Лозница г-н Севгин Шукри.

Участието на самодейците във фестивала беше на 28.08.2022г. от 20,30 ч. на централния фестивален площад на община Етимесгют, а вечерта беше озаглавена „Балканска вечер“. Фолклорният екип  от с. Веселина представи „Турски сватбени мотиви от Лудогорието“, който  представлява творчески продукт на д-р Айше Реджеб и колегата й Алипи Алеков. Той пресъздаде показване на чеиза на булката и сватбени игри и танци от предсватбения обичай.

Творческата  продукция предизвика голям интерес от страна от турската телевизия TRT1, чийто екип направи интервю не само с ръководителите на групата, но и със всички участници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *