Румъния едва сега отваря кина и театри

Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че от 1 септември в страната ще може да отворят театрите и кината. Ще бъде разрешено да отварят за клиенти и вътрешните пространства на ресторантите, като се спазват определени мерки за безопасност, съобщава сайтът Зиаре.
“Има две области, които смятам, че е много важно да възобновят дейността си. Първият сектор, на който много държа, е сферата на културата. Театрите и кината ще могат да отворят вероятно от 1 септември при специални условия за безопасност, със свободни места между зрителите, с маска, със спазване на определените условия”, заяви Йоханис.

“Вторият сектор, който страда и където е добре да се възобнови дейността, е секторът на хотелите, ресторантите и кафенетата, по-специално функционирането на закритите пространства на ресторантите. Времето се захлажда, скоро вече няма да може да се ползват откритите пространства”, добави още президентът.

Той уточни, че вероятно няма да е позволено да се ползват всички маси в ресторантите.

Представители на хотелиерско-ресторантьорския сектор след среща с премиера Лудовик Орбан потвърдиха, че всички ресторанти ще могат да отворят от 1 септември. Клиентите ще са задължени да влизат с маски, които ще могат да свалят само докато са на масата.

Ресторантьорите, които организираха протест миналата седмица, предлагат за момента заведенията да работят с половината от капацитета си. Очаква се днес да бъде обявено решение на Националния комитет за извънредни ситуации по този въпрос.

Източник: www.dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *