Росен Богданов от Завет до Васил Найденов в списък с отличия от Министерството на културата

Росен Богданов

Дългогодишният читалищен деец от Завет Росен Богданов е сред 72-те изявени личности и институции, които Министерството на културата награждава тази година за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В този престижен списък са и: поп изпълнителят Васил Найденов, оперната певица Александрина Пендачанска, цигуларят проф. Минчо Минчев, актьорът и водещ Петър Вучков и други изявени дейци на културата от цялата страна. Те получават различни степени на наградата „Златен век”, които обаче заради противоепидемичните мерки, свързани със световната пандемия от COVID-19, ще бъдат връчени на официална церемония през есента, а не както е по традиция навръх 24 май.

Призът за Росен Богданов е Почетен знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, сребърен, грамота и парична награда.

Богданов е на 59 години, професионалният му живот е свързан с развитието на фолклорните формации в Лудогорието. По образование е хореограф. От 31 години е главен художествен ръководител на Танцов ансамбъл „Завет” към НЧ”Саморазвитие”-Завет. Работи и по проекти, финансирани от български и международни фондации и институции. Председател е на Областния читалищен съвет и член на Върховния читалищен съвет. Председател е и на сдружение „Федерация на български фолклорни групи”. Росен Богданов е и главен секретар на Международната федерация на националните фолклорни федерации I.G.F., в чиито фестивали и международни изяви са участвали множество фолклорни състави от Лудогорието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *