РИК установи куп изборни нарушения на детски футболен турнир в Топчии, нареди на селския кмет да установи извършителя

Първо категорично установено нарушение на Изборния кодекс в предизборната кампания за избор на 46-то Народно събрание в Разградско.

РИК-Разград на заседанието си снощи е разгледала сигнала на представителя на ГЕРБ  Валентин Василев, открила е куп нарушения, но макар в самото решение да се споменава името на организатора, както и политическата сила, от чието име е организирано събитието, изиска от кмета на Топчии да установяви самоличността на извършителя.

Събитието, за което става въпрос, е детски футболен турнир, който се е провел вчера в двора на Детска градина „Гълъбче“ в село Топчии. Дворът е общинска собственост и това е първото нарушение, което РИК установява – за предизборна агитация в общинско или държавно учреждение глобата е от 300 до 1000 лева.

Проверката на място на трима членове на РИК установила неколцина малолетни и непълнолетни деца – на 12 и 14 години. Децата са играли футболен мач. Били облечени с фланелки – бели на цвят с щампа на лицевата страна изобразяваща глава на лъв и текст „Гражданска платформа – Българско лято“, както и щампа на гърба – номер 15, зачертан с две пресичащи се линии. Децата показали купа, която им е връчена, в която долна част по постамента от четирите страни е облепена със стикери с надпис „Гражданска платформа – Българско лято“ и образ на лъв. Наградени били с медали без белези на агитационни материали. Децата са получили футболна топка без белези на агитационни материали и по шоколадова вафла всяко. Малолетните и непълнолетните посочили за организатор на футболния мач – Христо Карастоянов, който им е връчил и гореупоменатите вещи – става ясно от решението на РИК.

Представителите на комисията иззели 4 от фланелките, установили още, че “разнасянето на агитационните материали в селото е извършвано от две лица, придвижващи се с моторно превозно средство, представляващо – син микробус, с регистрационен № Р8103ВМ.”.

Нарушение №2 е, че на предизборните материали нямало задължителния надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, това носи глоба от 2000 до 5000 лева.

Нарушение е и още, че агитацията е осъществена косвено чрез малолетни и непълнолетни, това е забранено и в Изборния кодекс, и в Конституцията, така и в Закона за закрила на детето.

Въпреки обявяването на името на нарушителя в диспозитива на решението им РИК не му налага пряко санкция, а „изиска от кмета на кметство с. Топчии обяснения относно установяване самоличността на сочения от децата извършител на административните нарушения, както и по обстоятелствата на извършените нарушения.“.

Бърза справка в интернет показва, че името, упоменато в диспозитива на решението на РИК, е същото като на бивш кмет на Топчии, който бе на поста няколко мандата от различни политически сили. Докато бе действащ кмет, той бе осъден на пробация за длъжностно престъпление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *