РИК без санкции по първите две жалби, заличиха един кандидат по негово желание

След 6-дневна почивка РИК-Разград се събра на заседание снощи и излезе с три решения, които бяха публикувани на сайта на комисията в 1,00 ч. след полунощ.

С две от решенията РИК реагира на първите две жалби, подадени от политически сили и свързани с агитационни материали.

Първата бе от Коалиция „Демократична България – Обединение“ относно винилите, закрепени за огражденията на ремонтиращата се джамия „Ибрахим Паша“ в центъра на Разград. Според десните върху публична държавна собственост не трябва да се извършва предизборна агитация, в случая – да се поставят снимки на бившия областен управител Гюнай Хюсмен, който е втори в листата на ГЕРБ. Жалбата бе подадена на 15 юни, докато РИК се събере да реагира, шестте винила с лика на Хюсмен изчезнаха от огражденията и проверката на РИК само констатира липсата им. Предполага се, че се „изчегъркани“ от представители на Областна администрация, а защо от институцията не са уведомили РИК за самосезирането си, не става ясно. Така решението на РИК по този казус е: „оставя без разглеждане жалбата поради липсата на предмет, което обосновава и липсата на правен интерес от воденото оспорване“.

Подобно, но не съвсем същото, е решението и по казуса с надраскания агитационен материал на щаба на „Изправи се! Мутри вън!“ в партерния етаж на блок „Варна“, също в центъра на града. Проверка на РИК установила, че „налепените стикери и нецензурирани надписи и обиди са премахнати от предизборния плакат, поставен на вратата на офиса на предизборния щаб. Извършителят на горепосочените действия към настоящия момент е неизвестен. Районната избирателна комисия не е разследващ орган, в компетенциите на които да е вменено извършване на оперативно – издирвателна дейност, по установяване на извършители на противоправни действия. Предвид на което, до установяване на самоличността на извършителя на горепосоченото притивоправното деяние от компетентните органи, е в оперативна невъзможност да предприеме действия, по налагане на административни наказания, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс.“. Така жалбата е оставена без движение до установяване на извършителя. Както Разград24/7 вчера съобщи, по този повод водачът на листата на ИМВ Симеон Изворов е сезирал полицията.

Третото решение на РИК-Разград от вчера е за заличаване на кандидат-депутат. Персиана Маринова Тодорова сама е подала искане за заличаване от листата на ПП“Гражданска платформа Българско лято“. Тя е била на шеста позиция в листата на Васил Божков, в бюлетината на този ред ще пише „заличен“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *