Ремонтът на джамията продължава

Ремонтът на джамията „Магбул Ибрахим Паша” продължава – става ясно от прессъобщение на Областна администрация-Разград, в което се повтаря информация, която Областният управител Деян Димитров обяви още в края на март. Разликата е, че този път се изтъква приносът на самия управник, макар че става въпрос за последния транш от обществената поръчка на обща стойност 2 374 836 лв. с ДДС. Припомняме, че ремонтът на паметника на културата започна към края на мандата на предишния редовно назначен Областен управител Гюнай Хюсмен, като бе предшестван от дълги процедури по провеждането на обществената поръчка и отпускането на средствата.

Ето пълният текст на прессъобщението без  пунктуационните и правописни корекции съобразно нормите на книжовния български език:

„Днес в Областна администрация Разград се проведе работна среща между Областният управител д-р Деян Димитров и заместникът му г-н Драгомир Златев с изпълнителите на проекта по реставрацията на джамията „Ибрахим Паша“ в град Разград, с комисия в състав: техническият ръководител на проекта инж. Донче Райчева и извършващ инвеститорския контрол – арх. Хюсеин Хюсеинов.

Във връзка с каузата, д-р Димитров осигури остатъка от средствата, необходими за довършването на дейностите по консервация, реставрация и адаптация на „Ибрахим паша“ джамия в град Разград, узаконено с постановление № 31 на Министерски съвет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022 г., публикувано във Държавен вестник, брой 23 от 22 март 2022 г. по бюджета на Областна администрация Разград за 2022 г., в размер на 864 126 лева, необходими за изграждане на цялостния вид на джамията.

Представителите на експертния екип докладваха на Областния управител за напредъка в разработването на техническия проект, където се даде днес и старта на ремонтните дейности, с настъпването на благоприятните метеорологични условия за работа. Обсъдени бяха въпроси, какви точно техники и методи ще се приложат за продължаващата реставрация, варианти за възстановяване на ръкописите, които задължително изискват температурите да са над десет градуса, респективно се дава гаранция за задържането на материала върху бетонната конструкция.

След обстоен поглед на място в храма, Областният управител и комисията установиха пригодността на обекта и готовността за довършване на реставрационите дейности с идването на пролетно-летните температури.

Д-р Димитров изрази мнение, че дори в днешната трудна ситуация, не трябва да спира градежа и реставрирането на храмове в България, и че трябва точно в тези мъчителни за българското и световно общество да бъдем по-вярващи, независимо от религиозните възгледи.”

One Reply to “Ремонтът на джамията продължава”

  1. Русские бойцы отнюдь не понимают, во имя чего все они ведут войну в Украине. Их в совокупности снарядили воевать противозакооно и потом без их всех согласия. Они сегодня сообщают всем своим приятелям, собственно что рядовые иных национальностей, коие воюют совместно с ними дополнительно изрекают, что это не их война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *