Ремонтът на джамията започна, ще продължи близо 3 години

Ремонтът на джамията „Ибрахим паша“ започна с две церемонии. До стълкновение между участниците в тях не се стигна вероятно само заради такта, проявен от организаторите на официалната церемония, заради елегантното, но отговорно присъствие на органите на реда, а и на-вероятно поради факта, че става въпрос за Божи храм .

Първа бе опозиционната церемония, организирана от ДПС, депесаритеповечето с маски се събраха около елхата над джамията, а официалната трибуна бе по-надолу. Опозиционната церемония се състоеше от реч на заместник-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов, който е депутат от Разградски регион и от традиционна петъчна молитва, която иначе традиционно се провежда няколко часа по-късно. Оказа се, че събитието е организирано, защото според Ахмедов управляващите са нарушили протокола, като не са поканили него и съпартиеца му Ихсан Хаккъ. „Забравиха държавността“ – каза той. Ахмедов заяви още, че реставрацията не е плод на дейността на един човек, според него това е плод на много дълго време, тъй като според него всички политически сили са участвали и спогодбата между България и Турция и тя по думите му е подписана между държави.

Не стана ясно каква е точно тази спогодба, подобен документ бе подписван и анексиран няколкократно преди повече от 10 години и по него на разменни начала България и Турция ремонтираха реципрочно религиозни храмове. По тази спогодба обаче ремонт на разградската джамия не се случи, а сроковете  на документа отдавна изтекоха. Според официалните власти финансирането на настоящата реставрация е от държавния бюджет.

Ахмедов изрази и категорично желание джамията да е действаща, а не музей. “Религията не е минало, храмът трябва да е действащ” – каза той.

Официалната церемония бе организирана от Областния управител Гюнай Хюсмен, който получи куп похвали от останалите официални гости за инициативата си джавията да бъде възстановена. От трибуната до храма той припомни историята му. Джамията „Ибрахим паша“ е построена през 17 век, а изграждането й започва в началото на 16 век. Строят я български майстори от село Пороище, по поръчение на Ибрахим паша, велик везир на султан Сюлейман Великолепни. Архитект е Мимар Синан, за чиито сгради е характерна перфектната акустика. Според експертите това е една уникална като архитектура сграда, блестящ образец на така наречения османски барок. Национален паметник на културата е и е смятана за третата по големина на Балканския полуостров. Джамията е била действаща до началото на седемдесетте години на миналия век. През последните 30 години в „Ибрахим паша“ не е правено почти нищо, затова сградата е започнала да се руши.  „Мнозина обещаваха и искаха да направят нещо. Останаха само празните обещания. Още след като премиерът Борисов ми гласува доверие да бъда областен управител, предприех постъпки да се сложи край на разрухата и храмът „Ибрахим паша“ да бъде ремонтиран и възстановен. Не беше лесно и продължи 3 години. В крайна сметка обаче резултат има“, заяви Хюсмен. Той благодари на премиера Бойко Борисов за последователната политика на правителството за съхраняване на културното наследство, за  развитие на туристическия потенциал на регионите в България, както и за поддържане на успешния модел на толерантност и разбирателство между етносите в страната ни. Областният управител пожела на строителите спорна, успешна и най-вече качествена работа.

Министърът на културата Боил Банов изсипа суперлативи към Областния управител. Изрази вълнението си от факта, че присъства на това събитие като отказа да си чете словото, а говори без сценарий. “Това е богатство за нацията и обида за държавата, че е джамията е оставена в това състояние“ – каза Банов. „Ако Областният управител не беше с такова голямо сърце и желание нещата да се случат, това нямаше да стане и още 40 години, този изключителен човек гради и църква. Той гори и милее за Разград и областта“ – каза още Банов. Министърът малко обърка името на домакина си, но не пропусна в благодарностите да включи и премиера Бойко Борисов.

Хубав и тържествен е този ден – заяви Кметът на Разград Денчо Бояджиев пред останалите официални лица и множеството жители на региона, събрали се за старта на реставрационните работи. Той допълни, че след обновяването на центъра на Разград по европроект това е последният голям акцент, който ще направи още по-хубава визията на централната градска част, а паметникът на културата ще заеме достойно място в идеалния център. Кметът Денчо Бояджиев благодари на всички, които имат дан в разработката и осигуряването на средствата, пожела спорна работа на строителите и изрази убеденост, че при перфектна строителна дейност джамията „Ибрахим паша“ ще стане великолепен бисер на центъра на Разград. Г-н Бояджиев изрази и очакване да се върне великолепието на паметника на културата и джамията да заеме достойно място до другите архитектурни паметници в Лудогорието и да се превърне в притегателен център за ценителите на изкуството. „Има какво да се почерпи от старите майстори, вълшебни сгради са строили“ – каза г-н Бояджиев. Той вкара и забавен момент в речта си, като каза, че има с какво да се похвалим в сравнение с джамията в Шумен, тя е по-голяма, обаче нашата е по-висока.

Първият секретар на Посолството на Република Турция Есин Топчу заяви, че джамията „Ибрахим паша“ в Разград е забележителна ценност на общото културно наследство на двете съседни и приятелски държави и реставрацията допринася за развитието на отношенията им. Тя благодари за работата на българското правителство и особено на Областния управител на Разград.

Донякъде общият елемент между двете церемонии проблясна в словото на главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, който изрази желание да отслужи молитва в храма, след като завърши ремонта, без да уточни дали това ще е еднократно или регулярно. Той изрази задоволството си, че това събитие събира хора от различни етноси и религии, което доказва толерантността и добросъседството на българския народ. Пожела си да извърши намаз в храма, когато ремонтът приключи, за да се запази Разград и да се обезпечи щастието на Разград и цяла България. „Горд съм, че съм жител на тази страна, в която толерантността е очевидна“ – завърши главният мюфтия.

Официални гости на събитието бяха още: депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, областният управител на Търговище Митко Стайков, вицеконсулът на Генералното консулство в Бургас Йозгюр Байрам, както и членът на Изпълнителното бюро на ГЕРБ Тодор Тодоров и управителят на фирмата-изпълнител на реставрационните дейности Тошко Райчев. Единствено шефът на фирмата-изпълнител нищо не каза, но се надяваме работата на служителите му да говори.

Фирмата бе избрана за изпълнител след провеждането от Областния управител Гюнай Хюсмен на обществената поръчка  с предмет „Инженеринг – проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор при консервация, реставрация и адаптация на Ибрахим паша джамия в Разград“. Общата стойност на проекта е 2 374 836 лева с ДДС, като от Министерски съвет вече са отпуснати авансово 30% от сумата. Срокът за изпълнение на поръчката е 890 календарни дни, а за СМР – 800 дни.

След края на церемонията гостите посетиха и новостроящата се църква „Свети Борис-Михаил Покръстител“, за чието завършване Гюнай Хюсмен осигури финансиране от Държавната агенция за сътрудничество и координация на република Турция.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *