Рекорден брой участници във Великденския крос, ще има и две украински щафети

Рекорден брой са участниците в тазгодишното десето(ако се брои виртуалното заради пандемията) издание на организирания от клуб „Зелена стъпка” Великденски крос.

Общо 240 са участниците в надпреварата по улиците на Разград. Не за пръв път има международно участие, но за пръв път участват украинци – част от бегълците от войната в родината им. Те са сформирали две щафети, едната са нарекли Мрія(Мечта), тя е от две жени и три деца от град Южний, а в другата – Стріла(Стрела) – участват една жена и четири деца от Харков. В индивидуалната надпревара разградските украинци също имат представител – 18-годишна девойка от Южний.

Общо щафетите – 5х1 км. – които ще участват във Великденския крос – са 26. Сред тях има две, посветени на основната кауза на състезанието тази година – подпомагане на лечението на десетокласника от НПТГ”Шандор Петьофи” Мартин Христов – „Бягам за Марти” и „Заедно за Марти”, съставени от връстници на болното момче.

Припомняме, че в края на месец ноември 2021 г. момчето е беше диагностицирано и оперирано по спешност от рядък тумор – параспинален ПНЕТ на гръбначния стълб, който го парализира буквално за ден от кръста надолу. Започна рехабилитация и лечение в България. До момента са му направени пет химиотерапии, но ще се наложи друга операция и продължително лечение в Турция. В зоната на старт/финала ще бъде поставена кутия за събиране на дарения. Дарения могат да се правят и по дарителска сметка BG44 CECB 9790 10J1 4490 00 в полза на Мартин Михайлов Христов.

Индивидуалните участници във Великденския крос са 110. Те ще бягат по 5 км. 8-годишният Момчил Костов от Разград е най-малкият сред тях, а най-възрастен е 75-годишният Иван Грозев от Русе. В щафетните отбори има и по-малки участници – 8 седемгодишни първолаци от ОУ”Ив.С.Тургенев” и 6-годишният Леон Купър от София, който може да се нарече и един от най-редовните участници в състезанието, тъй като още в бебешката си количка минаваше трасето с родителите си.

Стартът на Великденския крос е от центъра на град Разград, пред статуята на майстор Манол. Участието е безплатно, но с предварително записване на сайта razgrad.run, то приключи в понеделник. Стартът е от 10:00 часа в събота срещу Великден (23 април). На старт/финала ще свири Константин Кучев (цигулка, китара, вокал), а двама случайно избрани участници ще си тръгнат с големите награди – топка с автографите на футболистите от Лудогорец и марков 27.5 инчов велосипед с дискови спирачки. Други награди са предвидени за първенците в двете дисциплини – 5 километра крос по трасе в центъра на града и в градския парк и щафетата за отбори от 5 човека, които бягат по един километър в центъра. Освен награди за най-бързите щафети, ще има награда и за най-атрактивна щафета. За първи път на това издание е предвиден и малък подарък за всеки участник – светлоотразителна лента за спорт с логото на Зелена стъпка.

Великденският крос се провежда с подкрепата на: Община Разград, Инокс, Каолин, ПФК Лудогорец, Leya, МАТ ООД, солети Хрус-хрус, магазини Яко.

 

One Reply to “Рекорден брой участници във Великденския крос, ще има и две украински щафети”

  1. Русские военные сейчас уразумели, собственно что их в совокупности обдурачили и еще приневоливают организовывать непорядочную войну насупротив Украинского государства. Именно они отвертываются теперь чаще воевать. Русские управляющие лица норовят заинтересовать свежих людей ради войны с Украиной, но у них совсем ничего не получается. Ни серьезные заработки, ни просьбы к попам, для того, чтобы именно они уламывали за войну теперь никак не способствуют одурачить ни солдат ни обычных людей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *