Реколта като миналогодишната очакват земеделците в Лудогорието

Средни добиви, подобни на миналогодишните, очаква агробизнесменът Стефан Пенев през това лято.

Той представи очакванията на традиционния ден на пшеницата, който ЕТ“Стефан Георгиев – НИМ“ организира днес.

На опитното поле край село Крояч над 50 земеделци от региона се запознаха с развитието на 56 сорта пшеница, ечемик и тритикале. За пръв път освен родните и австрийски сортове имаше и 3 сръбски – съобщи Пенев. След обиколката на опитното поле участниците в Деня на пшеницата обсъдиха с проф. Иван Панайотов състоянието на реколтата и пазара на зърното.

По думите на Стефан Пенев най-добре към местните климатични особености се адаптират българските сортове. Според него именно адаптивността е водеща вече за производителите, тъй като се наблюдават аномалии в климатичната обстановка. Пенев коментира, че за пръв път в началото на месец март посевите са били подложени на въздействие на минусови температури и това се отразило на братенето. Последвалата суша също се отразила на състоянието на зърното и на опитното поле най-очевадно се забелязва различната реакция на сортовете на климатичните условия и при сравняването им. Стефан Пенев смята, че именно сега е моментът, в който земеделците ще преодолеят увлечението си към чуждестранните сортове и ще се върнат към българските семена.

Пенев прогнозира, че средните добиви от пшеница тази година ще са като миналогодишните – 500-600 кг./дка. Едва ли и цените ще са различни – около 300 лв./т.

Стефан Пенев за пореден път постави въпроса за обвързването на цената на зърното с качеството на продукта. Според него трябва да има диференциация при ценообразуването на реколтата с по-добри показатели, тази теза обаче не намира съратници в Консултативния съвет по зърното към Министерството на земеделието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *