Регистрират в Министерството на отбраната паметната плоча в Севар

Откритата на 6 май тази година в Севар паметна плоча на загиналите във войните за национално освобождение местни хора ще бъде регистрирана като военен паметник в Министерството на отбраната. Това реши на свое редовно заседание Областната комисия „Военни паметници“ – съобщават от пресцентъра на Областна администрация. За целта ще бъде изготвено и изпратено официално писмо, което трябва да е придружено от решение  на Общинския съвет в Кубрат и копие от писмото до Военен архив В. Търново.

В заседанието са взели участие главният секретар на Областната администрация Михаил Тодоров и Радослав Симеонов – главен експерт „Военни паметници“ в дирекция „Социална политика“ в  Министерство на отбраната.

Симеонов обявил, че е необходима актуализация на регистъра на военните паметници в региона с цел изработване на национален такъв. Така ще се улесни достъпът на всички до обществена информация на каталозите, регистрите и анкетните карти. Той добавил, че е необходимо осъвременяване на терминологията в надписите, като се приема за правилно „загинали през Втората световна война“ а не в „Отечествената война“. Препоръчва се още да се използват термините  „загинали в „Балканските войни“ и „загинали във войните за национално обединение“, който да замени отделните надписи за Руско-турска, Първа световна и Втора световна войни. В новоизграждащите се паметници е необходимо да има информация освен за имената на загиналите, за населеното място, където са загинали, както и за войнското им звание.

Най-вероятно през есента ще бъде проведено още едно заседание на Областната комисия „Военни паметници“, решиха участниците.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *