Регионалният исторически музей посреща ученици в Международния ден на музеите

Абритус

Ученици от различни възрастови групи ще посетят Регионален исторически музей-Разград на 18 май – Международния ден на музеите. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Директорът на музея Таня Тодорова обясни, че целта на организирания информационен ден е младите хора чрез практически интерактивни занимания да се запознаят с основните дейности и функции на културната институция.

Надсловът на информационния ден е „Музеят и неговата роля в издирването, изучаването, опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на Разградския край“.

На 18 май учениците ще имат възможност да влязат в ролите на музейни специалисти – археолог, реставратор, етнограф, уредник, изследовател, екскурзовод. Част от практическите занятия на открито ще се проведат в Археологически резерват „Абритус“ в предиобедните часове. Между 9,30 и 10,30 ч. младите посетители на музея ще научат и на теория, и на практика какво работят археолозите, между 10,30 и 11,30 ч. – реставраторите, а екскурзоводите – от 11,30 до 12,30 ч. В ролята на уредник-историк учениците ще могат да влязат в къща музей „Станка и Никола Икономови“ от 13,00 до 14,00 ч.; на етнограф – в Етнографския музей между 14,00 и 15,00 ч.; а на изследовател на семейна родова памет – в къща музей „Анание Явашов“ между 15,00 и 16,00 ч.

За празничния за музейните работници 18 май е насрочено и учредяването на клуб „Краезнание“ към къща музей „Анание Явашов“. То ще се случи в 17,00 ч. в къща музей „Анание Явашов“. В клуба ще могат да членуват и възрастни с интереси към историята на региона. Участниците в клуба ще има клубни карти, ще се занимават с проучване на родова памет, ще проучват интересни събития от близкото и по-далечно минало на Лудогорието.

Мероприятията, посветени на Международния ден на музеите, ще се проведат при спазването на всички противоепидемични мерки. При лошо време РИМ-Разград запазва правото на промяна на изявите, заложени в програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *