Разград събра творби на художници от 20 до 80-годишни

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев и заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров поздравиха участниците във второто издание на кураторската изложба „Среща на поколенията – Слънце и звезди”. Откриването на експозицията бе в петък.

Изложбата се организира от Община Разград, ХГ“Проф. Илия Петров“ и Съюза на българските художници. Местната управа финансира издаването на каталог с творбите, екземпляр от който бе предоставен на всеки от участниците и на гостите на откриването.

Творци на възраст между 20 и 80-годишни участват в изложбата. 89 художници са изпратили общо 150 свои произведения – 122 живописни платна, 11 графики и 17 скулптури.

Поздрав от името на българските художници към екипа на галерията и участниците отправи художникът и меценат Руси Куртлаков. Според него днес, когато държавата е подложена във всички сфери на разруха, единственото нещо, което е във възход, е българското изобразително изкуство. „И това е благодарение на вас, бъдете живи и здрави и оставяйте такива прекрасни творби, които поколенията след вас да видят какви талантливи хора е имало“, обърна се към художниците Куртлаков.

Думи на благодарност към организатори и участници изказа и зам.-кметът на община Разград Мирослав Грънчаров. Той добави, че хора като него, които имат хоби да гледат хубави картини, са свързващо звено между поколенията творци.

Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев изрази радостта си от това, че в храма на изобразителното изкуство в Разград си дават отново среща художници от цялата страна. „Разград е доказал, че при добро местно управление могат да бъдат осигурени условия за развитие на културата и творчеството, и хората, които имат потребност от култура да я получат“, допълни той.

От името на Областния управител Драгомир Златев бе прочетен поздравителен адрес

Произведенията на българските творци от различни поколения, подредени в залите на Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград, ще може да се разгледат до 15 октомври.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *