Разград се преклони пред Апостола на Свободата, силни думи от деца и възрастни пред паметника на Левски, много цветя и награди за малки рецитатори

Разград се преклони пред безсмъртието на Апостола на Свободата днес. Много хора се стекоха през паметника на Левски в двора на едноименното училище, за да положат цвете в знак на признателност. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Приветствия към присъстващите отправиха директорът на ОУ”Васил Левски” Диана Първанова и заместник-кметът на Община Разград  Добрин Добрев. И двамата припомниха част от заветите на Апостола, които се предават от поколение на поколение. „Вярвам, че тези думи са във всяко българско сърце и преклонението пред Апостола е искрено и непоклатимо. Нека в този тържествен ден сведем глави пред подвига му, а в делниците да гледаме заедно в посоката, начертана ни от Васил Левски – по пътя на благоденствието така, щото да бъдем равни на другите европейски народи.” – завърши словото си заместник-кметът Добрин Добрев.

Вълнуващи бяха изпълненията на децата, които участваха в програмата. Дара Матева от 3“б“ клас на ОУ“Васил Левски“ прочете своя творба, с което е участвала в конкурса за ученически есета „Аз съм Левски“, организиран от Общобългарския комитет „Васил Левски“. Стихове изпълниха и двама от участниците в конкурса „Аз рецитирам българска поезия”,  Второкласници от театрална формация „Роли-Дроли“ с ръководител Валентина Георгиева представиха музикална интермедия за живота и делото на Васил Левски под надслов „Аз съм българско дете“.

Паметта на Апостола бе почетена и с падане на колене и едноминутно мълчание, след което започна церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметник. Венец от името на Община Разград и Общински съвет-Разград поднесоха заместник-кметът Добрин Добрев и председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев, а цветя – заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Хабибе Расим.

След тържеството пред паметника заместник-кметовете Добрин Добрев и Хабибе Расим участваха и церемонията по награждаване на победителите в първото издание на конкурса „Аз рецитирам българска поезия”. 92-ма млади рецитатори от три възрастови групи – от детски градини до гимназисти – се включиха в надпреварата – съобщиха организаторите от Общински комитет „Васил Левски”. Съдействие в организацията на събитието оказаха Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, „ОУ”Васил Левски”, Ротари клуб и Община Разград. Общо 33 деца получиха награди, на първо място във възрастовата група за деца от детски градини бяха класирани: Георги Монев от ДГ”Приказка” и Кайра Сюлейман от ДГ”Шестте ястребинчета”; I – IV клас – Александър Георгиев от ОУ”Васил Левски” и Марина Дончева от ОУ”Васил Левски”; V-VII клас – Николай Николаев от ОУ”Отец Паисий” и Михаил Стоядинов от ОУ”Н.Й.Вапцаров”; X-XI клас – Виктория Димитрова от ППМГ”Акад. Н.Обрешков”.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград ТУК и ТУК.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *