Разград се включва в „България пее” в събота: За пръв път “Железни струни” изпълняват песни на Вангелис и „ABBA”

Разград се включва в VI-та националната инициатива на Българския хоров съюз „България пее“ в събота, 16 април, с безплатен концерт на две хорови формации.

Хоровият концерт-матине е с начален час 11,00, ще се проведе в залата на НЧ”Развитие 1869”. В него ще участват Смесен хор „Железни струни” към НЧ”Развитие 1869”-Разград с диригент Красен Иванов, корепетитор Даниела Никифорова и хормайстор Полина Куманова и Смесен хор „Проф. Венета Вичева”-Шумен с диригент Христо Атанасов и корепетитор Жанета Кацарова.

Това ще е първият концерн на разградската хорова формация на родна сцена за сезон 2021/22 г. Ден по-рано пак като част от инициативата „България пее” „Железни струни” ще участва в концерт в Шумен заедно с още два смесени хора, един детски, един планинарски и един народен хор.

В програмата на нашите хористи на 16 април за пръв път в България ще прозвучи песен от новия албум на “ABBA”, който събра шведите след 35-годишно прекъсване на съвместните им творчески проекти. „Ода за свободата“ е с аранжимент за хор, създаден от маестро Красен Иванов и съвсем за малко не стана и първото хорово изпълнение в света на тази песен. Но на 27 март тя имаше своето първо хорово изпълнение в Стокхолм в концерт за поддръжка на Украйна със самия Бени Андерсон на рояла.

В събота ще чуем, за първи път в Разград, „Завладяването на рая“ от Вангелис, а също познатите „За красотата на Земята“ и „Хорът на евреите“ от операта „Набуко”. Премиера ще има и песента „Тъкала ли си, момина мале“ на композитора Стефан Вълев, както и друга песен по фолклорни мотиви „Бре, Петрунко“ на Филип Кутев.

Входът за концерта в залата на Стария театър е свободен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *