Разград посрещна нощта на Еньовден в къщите музеи

Възстановеният сред няколкогодишно прекъсване фестивал на материалното и нематериалното културно изкуство „Белите нощи на Разград” бе посрещнат с интерес от разградчани, които, съобразявайки се с изискванията за социална дистанция, посетиха събитията в къщите музеи в нощта срещу Еньовден и се насладиха на изпълненията на разградски творчески формации. Не ги отказа и завалелият по време на едно от събитията дъжд – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Вечерта започна от Художествената галерия „Проф. Илия Петров”, където бяха представени творбите от завършилия преди седмица пленер „Мистика и реалност”. Десет художници от цялата страна нарисуваха по две платна по темата, картините останаха във фонда на разградската галерия.

Следващата спирка във фестивалната вечер бе къща музей „Станка и Никола Икономови”. Символичен домакин там бе Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, чийто директор Димитър Петров представи гостите на срещата с автограф – поетите Ивелина Радионова и Наско Енев-Римпо. Пред разградските любители на поезията двамата автори участваха в поетичен дуел със свои предимно любовни стихове.

В къщата музей „Анание Явашов” бе подредена изложба, посветена на делото на академика, включени бяха и експонати на Държавния архив, включително и работното тефтерче на Анание Явашов. Представени бяха и постиженията на част от наследниците на Явашов, сред които е починалият наскоро световноизвестен творец Кристо Явашев.

В двора на къщата музей атмосферата бе също от времето на акад. Явашов. За това допринесоха и групата за стари градски песни „Блян” с ръководител Десислава Македонска и възпитаниците на Веселин Керемедчиев от МТФ”Импулс”, и двете към най-старата културна институция в Разград – НЧ”Развитие 1869”. Младите театрали представиха диалога „Акад. Анание Явашов на гости у вуйчо си”, откъс от „Провинциалисти” на Чудомир, както от „Ние, врабчетата” на Йордан Радичков.

И в двете къщи музеи посетителите бяха посрещани с чаша бяло сладко и бяло вино. В третия музей – Етнографския музей – трябваше да спазят традициите за Еньовден, 24 юни: като минат под еньовския венец, като получат еньовче и си измият очите с пелин за здраве. За здраве и срещу върлуващите болести бяха и всички ритуали, възстановени и спазени в комплекса. В танците на ТТФ”Пулс” с ръководител Катя Ладапова, ДТШ”Хорце” с ръководители Жулиета Иванова и Румен Иванов и Капански ансамбъл с директор Кънчо Върбанов, също бяха вплетени мотиви от обичаи за опазване от злото. Дъжд заваля още на първия танц на ТТФ”Пулс”, но красивите девойки от състава не прекъснаха, нито съкратиха танца си, с което спечелиха аплодисментите на публиката, която също остана в двора на Етнографския музей под дъжда, изваждайки чадъри и дъждобрани или скрита под навеси. Дъждът обаче не угаси запаленият в началото на вечерта огън и край него също бяха извършени магически практики за прогонване на болести и зли сили, като най-смелите го прескочиха, а всички си отнесоха въгленче от огъня за благополучие в дома им.

Белите нощи на Разград продължават и днес, но в Регионалния исторически музей. Вечерта започва с представяне на туристически маршрути, които започват от Интерактивния музей. Това ще се случва между 18,00 и 21,00 ч., в този период може да бъде разгледано и Преславското златно съкровище, което е от фонда на Регионален исторически музей-Шумен. В 21,00 ч символичните домакини от ДТШ”Сладури” и балет „Века” ще представят свои изпълнения на сцена „Театрон”. Пак там другият символичен домакин кино „Арабела” ще представи фирма „Аз, Леонардо”.

Вижте галерия със снимки от първата вечер:

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *