Разград отбеляза Деня на Съединението с приветствие от представител на младото поколение разградчани

Разград отбеляза Деня на Съединението с приветствие от представител на младото поколение разградчани, поздрав от Капанския ансамбъл и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Войнишкия паметник. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Тържеството за празника се състоя на площад „Възраждане”. Започна с празнично слово, произнесено от 19-годишния студент по право втора година в СУ”Св. Климент  Охридски” Николай Пенчев, който е и председател на Младежки Общински съвет-Разград. Включването на младия разградчанин в тържественото честване е част от новата инициатива на Община Разград представители на различни поколения да приветстват жителите на града за национални празници. „Защо потомците на българите от Княжеството и Източна Румелия, които се събраха в един общ дом, днес напускат България?” – попита риторично Николай Пенчев в словото си, описвайки духа на Съединението. „От нас зависи какво ще се говори за днешното поколение българи, защото ние сме бъдещето. България заслужава да продължи своето съществуване, но това ще стане само ако и ние днес се съединим. Ако и ние днес се обединим. Да загърбим различията и да се отворим към компромиси в името на достойния живот на идните поколения, в името на България. За да градим България, ние трябва да сме заедно, без да се делим по никакъв начин, защото България е над всичко!” – каза още Николай Пенчев.

След неговите думи поздрав към събралите се на площада разградчани отправиха във фолклорни ритми танцьорите от Капански ансамбъл-Разград.

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев първи поднесоха венец пред Войнишкия паметник. В знак на признателност към предците ни, обявили Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., венци и цветя поднесоха още: Гюнай Хюсмен – народен представител от ГЕРБ-СДС; от името на Иван Борисов – Областен управител на Област Разград; Общински съвет на Българска социалистическа партия и група общински съветници от БСП; Група общински съветници Демократична България (ДА БЪЛГАРИЯ, ДСБ, Зелено движение)(СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ); от името на Общински съвет на Движението за права и свободи-Разград; Общински съветници от Политическа партия ГЕРБ – Разград; Група общински съветници от Земеделски народен съюз; Политическа Партия Има такъв народ – Разград, Изправи се! Ние идваме; Николай Пенчев – Председател на Младежки Общински съвет-Разград; Областен съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Разград; Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“-Разград; Капански ансамбъл-Разград; Театрално музикален център-Разград;  Народно читалище „Бузлуджа 2010“; Народно читалище “Напредък 1901” Разград; Професионален футболен клуб “Лудогорец 1945“ и Детско-юношеска академия „Лудогорец“, както и  признателни граждани.

Още снимки вижте ТУК.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *