Разград отбеляза Деня на народните будители

Със събития в две къщи музеи Разград отбеляза тържествено 1 ноември – Деня на народните будители – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

По традиция празничният ден започна от къща музей „Станка и Никола Икономови“ с поздрав от Капански ансамбъл – изпълнение на солистката на ансамбъла Габриела Минкова.

Пред паметната плоча на дома, в който са живели двамата разградски възрожденци, бе връчена една от най-големите награди на Община Разград за дейци на културата и образованието. Решението на Общинския съвет за присъждането на приза представи Председателят на местния парламент Стоян Ненчев, а наградата връчи заместник-кметът Добрин Добрев. Най-новият носител на наградата е Хриса Гамишева. Тя е дългогодишен общественик, секретар библиотекар на НЧ“Слънчев лъч-1902“-Островче, с богата обществено полезна дейност. Аргументите да й бъде връчена наградата „Никола Икономов“ бяха: „за дългогодишна народополезна дейност в сферата на духовността и опазване на родовата и селищната памет на село Островче“. Г-жа Гамишева благодари за признанието и посвети наградата на читалищните деятели от културната институция в село Островче.

Венци и цветя покриха стената, на която е паметната плоча на Станка и Никола Икономови. Първи своята почит изразиха заместник-кметът Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, както и областният управител Драгомир Златев и неговият заместник Найден Късов. След представителите на общината и държавата венци и цветя поднесоха представителите на културните и образователните институции, както и архиерейският наместник отец Георги, а след тях представители на политически сили и граждански организации. Цветя пред паметника поднесоха и заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Хабибе Расим.

Заместник-кметът Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев посетиха и второто празнично събитие, което се проведе в къща музей „Анание Явашов“. Там бе открит център по регионална история, в който вече са подредени издания на историческа тематика, част от които предоставени като дарение от Община Разград.

Интерес предизвика представянето на книгата на проф. Росица Ангелова „Историческото образование през Възраждането“. Тя направи ретроспекция на приноса на българските будители за освобождението на страната, разказа за първия български учебник по история „Царственик“ на Христаки Павлович, както и за необходимостта една нация да познава добре историята си. Сред зрителите имаше и бивши студенти на преподавателката, вече с кариера като учители. Проф. Ангелова благодари за интереса на разградската публика, която имаше доста въпроси към нея, а сред питащите бяха и г-н Добрев и г-н Ненчев.

Още снимки вижте ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *