Разград на 3 март

Пред три паметника положиха цветя разградчани на Националния празник Трети март. На площадното тържество в Разград Мавзолеят-костница и Войнишкият паметник бяха затрупани с венци и цветя, а венци от Община Разград и двама мотоклуба в града – „Лудогорски братя” и „Нощни ездачи”- бяха поднесени и на Руския паметник край село Езерче в община Цар Калоян. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Празничният ден събра на площад „Възраждане” множество жители на общината. Още в началото на тържественото събитие те бяха помолени да спазват противоепидемичните мерки във връзка със световната пандемия от COVID-19.

С изпълнения на представители на две емблематични за Разград културни  институции започна тържеството. Солистката на Капанския ансамбъл Силвия Симеонова изпя космическата българска песен „Излел е Дельо хайдутин”, а тромпетистът от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” Илия Рибицов изпълни Химна на Република България, докато новите почетни граждани д-р Ангелина Миткова и Кънчо Върбанов издигаха българското знаме до флаговете на Разград и Европейския съюз.

Танцово изпълнение на Капански ансамбъл също бе част от програмата на тържеството.

В тържественото си слово пред събралите се на площада хора Кметът Денчо Бояджиев с думи на признателност към руските освободители на страната ни припомни историческите данни от преди 143 години, както и силата на българския дух. „България не получи даром Свободата си. Тя извървя труден и страшен път – пътят на своята Голгота! Завери, бунтове и въстания, потушавани с кръв и огън!Хайдути, четници, комити – хиляди народни чеда, положили главите си пред олтара на Свободата! Близо 3 500 са жертвите на Българското опълчение в боевете на последната руско-турска война. В паметта българска, редом до мъжете-воини защитници, неизменно стоят и воините на духа и перото. Монаси и учители, будители и просветители – истинска армия от знайни и незнайни личности, които не позволиха да бъде заличена националната памет и да бъде прекършен духът на народа ни.” – заяви Кметът Бояджиев. Той коментира и съвременните предизвикателства пред българския народ и пътищата за преодоляването им: ”Бъдещето, което се очертава пред нас, е белязано с много неизвестни. И най-вероятно няма да бъде безоблачно. Не зная дали сме изправени пред поредния исторически разлом – това след време ще кажат историците. Моят житейски опит обаче ми подсказва, че се задават трудни времена. Те вече започнаха с вирусната пандемия, която промени начина на живот, наруши познатото ни ежедневие и човешко общуване. В икономически план доведе до огромни загуби и постави под угроза оцеляването на редица бизнеси. На практика икономическата и финансова криза вече чука на вратата ни. Нашият народ има богат исторически опит в такива ситуации. Сработва изработеният през вековете инстинкт за самосъхранение – да се свием в юмрук и да защитим най-уязвимото: възрастните хора, децата и Духовността. Без тях нацията ни не би могла да оцелее пълноценно и да продължи напред. Народната мъдрост казва: „Народ без минало е като дърво без корен“. Изстрадана житейска максима, която ни е спасявала при всички исторически катаклизми, включително през дългите векове на робствата. И ние, като местна човешка общност трябва да бъдем готови за това. Убеден съм, че ако настъпят такива времена, ще се справим достойно. А нашият Разград – традиционно духовен град, също няма да се посрами!”.

Над 50 венци и цветя бяха поднесени пред двата паметника на площада. От името на Община Разград и Общински съвет-Разград венец поднесоха Кметът Денчо Бояджиев и Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. Букети с цветя поднесоха заместник-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Руска Вътева, както и секретарят на Община Разград Нели Добрева. Венци и цветя поднесох и: народни представители, групи общински съветници, представители на политически сили, обществени организации, училища, културни  институции, признателни граждани.

Своя венец поставиха и ръководителите на мотоклубовете „Лудогорски” братя” и „Нощни ездачи”, които след това с полицейски ескорт поведоха колона от мотористи с българското, Самарското и руското знаме към Руския паметник край Езерче. Заедно с тях почит пред възпоменателния знак на мястото, където се е повело първото сражение в Североизточна България между руските войски и турския аскер от Руско-турската Освободителна война, отдаде и заместник-кметът Добрин Добрев. Той поднесе венец  заедно с представител на мотоклуб „Нощни ездачи”-  Раминта Лукосюте, която е от Литва, но живее в Разград. Слово за събитията, станали край Езерче по време на войната, пред паметника произнесе местният родолюбец о.з. полк. Гецо Гецов. На събитието присъства и кметът на Езерче Хюсеин Хюсеинов. Паметта на героите бе почетена и с минута мълчание.

През целия ден като част от празничните събития бяха отворени за посещение Интерактивният музей и експозицията в Регионалния исторически музей в Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *