Разград вече е на картата на протестите, а офисът на ГЕРБ бе украсен с много трибагреници

Разград тази вечер показа, че има място на картата на протестите – 200 човека се събраха на площад „Възраждане” в четвъртия ден от организираните в града събития, минаха по пешеходната зала със скандирания „Оставка”, „Мафията вън”, „Всеки ден ще е така – до оставката”, „Гешев е позор – оставка и затвор”, стигнаха до клуба на ГЕРБ и го украсиха с трибагреници. Имаше не само хора от областния град, а и от Исперих, Кубрат, Лозница и Завет. Имаше и представители на всички поколения – деца в колички, по-големи деца, които вееха малки знаменца, младежи с по-големи знамена, активни хора на средна възраст със собствени плакати или раздадени от организаторите знамена с надпис „Да си върнем трибагреника”, хора на пенсионна възраст. Покрит бе и целият политически спектър без ГЕРБ и ДПС, разбира се, имаше леви, десни, зелени и хора от патриотични партии.

На площад „Възраждане”, където бе сборният пункт, пръв говори организаторът Деян Пейчев.”Ако искаме да оставим на децата ти една хубава и некорумпирана държава, трябва рестарт” – категоричен бе той. Пейчев предаде мегафона на Пейчо Георгиев, който отбеляза възрастовото разнообразие на площада. „Остаряхме по време на прехода” – каза с тъга в гласа, но тя бе заменена от оптимизъм, че вижда и много млади хора. „Това не са новите протестиращи, това са новите свободни хора, които няма да позволят да бъдат управлявани от мафия” – заяви Пейчо Георгиев.

Той предаде мегафона на свой ученик. Наскоро завършилият гимназия Калоян Манов не бе многословен, но показа решимостта на своето поколение да действа. „Да накараме тази надменност, това правителство да паднат и да си вземем България отново” – каза младежът.

Едно от лицата на протестите от трите предходни дни също взе думата на площада. Младият мъж също говори за наглостта на управляващите. „Дразни ме как се държат към нас – своите работодатели. Няма да търпим наглостта, която прилагате към българското общество” – каза още той.

За разлика от предишните дни шумната колона не вървеше по тротоарите, а по пътното платно, охраняващите полицаи обаче бяха на поста си и спираха за кратко движението, докато преминаваха протестиращите. Нямаше недоволни след шофьорите, някои дори демонстрираха с клаксони, че подкрепят протеста.

Пред клуба на ГЕРБ говори представител на по-малките общини в областта. Юнуз Ахмед-Юнгата заяви, че хората от задкулисието търсят конфликти –и на протестите в София, и в Росенец. „Когато хората се карат, държавата е слаба, а мафията – силна. Мафията – вън!” завърши той.

Пред клуба на ГЕРБ бе използвана добрата практика от предходните дни да се остави послание на управляващите, което за разлика от предходните обаче ще им е по-неудобно да махнат утре. Със знамената с надпис „Да си върнем трибагреника” бе облепена вратата, а отново имаше и оригиналност при поставянето на посланията. Двама младежи повдигнаха свой приятел на два пъти, за да залепи знаме на прозореца на управляващите точно върху надписа „ГЕРБ”, а след това и втори надпис: „Народът излиза, чака ви пандиза”.

Участниците в засега най-мащабният протест в Разград не се уговориха за следващо подобно събитие, като обясниха, че всичко зависи от това, което се случи в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *