Разградските ловци отново отвориха сърцата си за добро дело

Разградските ловци отново отвориха сърцата си за добри дела.

На традиционната си ловна вечеринка, на която отчитат дейността си от предходната година, набелязват цели и за настоящата, а но най-вече празнуват, 370 авджии от Ловно-рибарско сдружение „Сокол”-Разград участваха и в благотворителна инициатива. Общо 3800 лева бяха събрани в подкрепа на двама тийнейджъри от Разград с трудна съдба – 17-годишно момиче без родители и 18-годишен абитуриент, който живее сам и мечтае да продължи образованието си. С решение на Управителния съвет на ЛРС”Сокол” парите ще бъдат разпределени между двамата и връчени на попечителите им, като преди това управата на сдружението ще се срещне с младите хора. Всяка година ловците от Разградско инициират подобри добри дела – помагали са както на конкретни хора, така и на обществени структури като МБАЛ”Св.Иван Рилски” и ППМГ”Акад. Никола Обрешков”.

Официални гости на събитието снощи в Ученическия стол на ОП”Столово хранене” бяха: Председателят на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България Васил Василев, заместник-директорът на Североцентралното държавно предприятие-Габрово д-р Валентин Василев, директорът на Държавно горско стопанство-Сеслав инж. Тони Тонев,  директорът на Държавно горско стопанство-Разград инж. Пламен Колев, кметът на Община Лозница Севгин Шукри. Поздравителен адрес изпратиха Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Мирослав Грънчаров.

Преди веселата част председателят на УС на ЛРС”Сокол”-Разград Пенчо Пенчев представи накратко основните показатели от дейността на ловците от Разградско през 2019 г., награди отличилите се. През изминалия ловен сезон  в сдружението са проведени  476 броя групови ловни излети за дива свиня, 118 броя групови излети за хищници и 58 броя групови излети за дребен местен дивеч. Дружинката с  най-много отстреляни диви свине от групов лов е тази на село Костанденец с председател Трифон  Трифонов – 37 броя . Следват ловците от Разград 11 – с председател – Георги Илиев с 14 бр. и дружинки Манастирско  – с председател Мехмед Мехмедов – 13 бр. Общо сдружението е отстреляло 153 броя диви свине – групово и индивидуално, което представлява 58.8% от планирания отстрел от 260 броя за изминалия сезон. Като основна причина за по-ниския отстрел от планирания се отчита заболяването  Африканска чума по свинете, което беше констатирано при  няколко броя диви свине  на територията и на нашето сдружение. Поради тази болест по свинете за първи път в сдружението четири от дружините нямат нито една отстрелена дива свиня. През 2019 г, в сдружението са разселени  2400 бр. фазани и яребици. За успешното им размножаване и адаптиране в ловните полета на сдружението, голямо значение има борбата с вредния дивеч. През изминалия ловен сезон отстреляни и отчетени в структурите  на БАБХ са 383 броя  вреден дивеч – чакали и лисици, което е с  около 30% по-малко от  ловния сезон на 2018 година. През изминалия  сезон са изплатени, като стимул за острел на вреден дивеч  6210 лева от сдружението.  Дружина с най-много отстрелян и отчетен вреден дивеч /чакали, лисици/ е дружината на Цар Калоян – 33 броя, следва дружина Ловско – 27 броя и дружина Езерче и Сейдол – с 17 бр.

Пенчев съобщи още, че през 2020 г. на територията на сдружението ще бъдат разселени около  2000 броя фазани и яребици ще се умножат усилията в подхранването на дребния дивеч през дните със снежна покривка и в регулиране на популацията на вредния дивеч в ловните полета.

В музикалната програма на ловната вечеринка участваха: Танцов клуб „Фламинго”, фолклорна формация „Извор”, Силвия Симеонова и Теодор Василев.

One Reply to “Разградските ловци отново отвориха сърцата си за добро дело”

  1. Браво на моите земяци.
    Разград е моя роден град. Там живят баща ми и майка ми и брат ми. Може да живея в Бургас, а да ловувам в Малко Търново, но Разград ше е завинаги в моето сърце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *