Разградска делегация на Историческия фестивал “Савария” в Унгария

Тричленна делегация от Община Разград посети унгарския град-побратим на Разград Сомбатхей по време на 21-вото издание на Историческия фестивал „Савария“, което се проведе между 26 и 28 август.Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Делегацията бе водена от заместник-кмета Мирослав Грънчаров, в нея участваха: Христина Русева – началник отдел „Стратегическо планиране и проекти“ и Алтан Хашимова – гл.експерт в отдел „Култура, религиозни и младежки дейности“.

Разградската делегация бе посрещната от представители на местната управа. Част от програмата на посещението бе официална среща с кмета на Сомбатхей Андрас Немени, тримата му заместници и тримата съветници, които също са част от управленския екип. На нея г-н Грънчаров връчи на г-н Немени и екипа му протоколни подаръци и поздравителен адрес от Кмета на Разград Денчо Бояджиев. По време на срещата бяха обсъдени добри практики на местните администрации, както и богатите културни календари на двете общини. Г-н Немени обясни, че организацията на Историческия фестивал в Сомбатхей не се прави от общинската администрация, а е възложена на фондация, която цяла година събира средства за подготовката на събитието. То не се бе провеждало две години заради епидемичната обстановка с COVID-19.

В Историческия фестивал „Савария“ участват десетки групи за възстановки. Освен постановки с римска тематика на няколко сцени из целия град Сомбатхей се представят културни традиции от различни епохи включително и съвременни музика и танци, оформени са и улички на изкуствата и занаятите, на които се продават различни изработени от местни майстори сувенири, има и детски кътове с разнообразни игри. Сред основните събития, част от фестивала, е и мащабно шествие, в което участниците са облечени в римски одежди. В него с облеклата от групата за възстановки „Абритус“ се включи и българската делегация. Група „Абритус“ е позната на домакините, тъй като в 15-членен състав и специална постановка участва в „Савария“ през 2015 г.

Официални гости на Историческия фестивал „Савария“ освен разградската делегация бяха и представители на други градове побратими и приятелски на Сомбатхей градове: от Румъния, Китай, Франция и други.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *