Радев към депутатите от ГЕРБ: Бягството няма да ви спаси от позора

Румен Радев

“И аз не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка”. Така започна дългоочакваната си реч пред парламента президентът Румен Радев. Преди да почне да говори, Радев беше посрещнат с “Ууу” и всички депутати от ГЕРБ си тръгнаха от залата. А президентът каза, че това е показателно за липсата на диалог и защо хората са на улицата. Преди това обаче той изрече сакралните думи: “Бягството няма да ви спаси от позора, така показвате, че истинският парламент е отвън, на улицата”.

Държавният глава напомни как преди една година е обърнал внимание пред депутатите на въпроса с “необузданата корупция”, която всъщност влияе върху всички аспекти на живота на българите. “Призовах парламента като орган на централната власт за действия. Ясно е, че времето за промяна неумолимо изтича – както изтичат навън младите и трудоспособни българи, както гаснат българските села”, подчерта президентът и добави, че казал, че ако парламентът не заработи, или апатията ще превземе всички ни или улицата ще се изправи да помете статуквото. “Днес улицата дойде за оставки”, посочи Радев и заяви, че ако парламентът е упражнявал върху изпълнителната власт, сега нямало да има пълни с гневни хора улици, нямало да има олигарси и пълни шкафчета. “Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя. Никой в тази зала не се осмели да зададе и един въпрос на главния прокурор”, каза още Радев, явно визирайки отчета на Иван Гешев пред Народното събрание.

“Оставките са неизбежни, защото хората преодоляха апатията и страха. Когато тези оставки факт, призовавам ви да предотвратите всякакви опити на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се бетонира зад експертен кабинет, който няма да е нищо повече от марионетка на сегашната власт”, заяви държавният глава. Той напомни, че парламентът трябва да е най-уважаваната институция, но зависи от това дали депутатите чуват избирателите! Радев призова депутатите да не гласуват експертен кабинет и да не гласуват предложението на ГЕРБ за Конституция. “Ако претендираме да сме демократична държава, не може да решаваме политически въпроси с полицейски средства”, настоя президентът. Същевременно той изрази съгласие да има дебати за Конституцията, да има дебати за върховенството на правото. И призова протестиращите и полицията да не окървавяват протеста. “Мисля, че всичко е казано и диагнозата на такова управление е поставена. Очаквам българският парламент да не влиза в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя и да не скверни парламентаризма с неграмотно предложение за нова конституция. Не липсата на конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал”, заяви Радев. Уникалното е, че днешното заседание на парламента започна с фалстарт при гласуването на дневния ред – накратко, “системата каза “не”, по репликата на Кръстьо Лафазанов от “Комиците”. Председателят на парламента Цвета Караянчева също говори, като каза, че Партийният дом е по-помпозна сграда, но е по-голяма. Тя обеща скоро да бъде махнат герба на Народна република България т.е. на комунистическия режим –

“Всеки ще носи моралната отговорност за думите си”, заяви Караянчева преди речта на Радев. Депутатът от БСП Филип Попов побърза да вземе думата и заяви, че отново в парламента липсва един човек – премиерът Бойко Борисов. “Моля той да бъде поканен на това тържествено заседание на Народното събрание”, заяви Попов.

За да стигне до Партийния дом, президентът измина пеша разстоянието от Президентството, ръкувайки се с протестиращи. Радев направи и кратък коментар на репликата на премиера Бойко Борисов, който заяви вчера, че няма да подава оставка. “Вече няма значение какво казва Борисов”, заяви държавният глава. Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че всичко ще бъде казано отново и тя самата ще направи политически коментар, след като президентът приключи словото си пред депутатите.

Източник: www.actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *