Първолаците с подаръци от Кмета Бояджиев, училищата – готови да борят пандемията

Заместник-кметът Мирослав Грънчаров и началникът на РУО-Разград Ангел Петков посетиха пет училища в Разград във връзка с проверка на готовността на учебните заведения за началото на учебната година. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Училищните директори съобщиха, че са предприели всички противоепидемични мерки, разпоредени със заповеди на Министерствата на образованието и на здравеопазването. Тържествата на 15 септември в учебните заведения ще са само за ученици, които за първа година са в съответното училище – първолаците в основните училища, петокласниците в ППМГ“Акад. Никола Обрешков“ и осмокласниците в останалите гимназии.

Директорите на посетените училища споделиха и проблемите, които имат с материалната база или от друго естество и за чието разрешаване търсят съдействие от общината или регионалното ведомство. Директорът на ППМГ“Акад Н.Обрешков“ Мануел Василев разказа, че има необходимост от ремонт на физкултурния салон.  Колегата му от ОУ“Ив.С.Тургенев“ Атанас Богословов също потърси съдействие за ремонт, но на училищната ограда, която е повредена при ремонта в „Орел“. Директорът на ОУ“Никола Икономов“ Димитър Петров поиска съдействие при отбелязването предстоящия 60-годишен юбилей на учебното заведение, както и заяви необходимост от обновяване на компютърните системи. Директорът на Спортното училище Иван Илиев представи на гостите как върви обновяването на залата за тренировки на възпитаниците на училището. Директорът на СУ“Христо Ботев“ Стойчо Стойчев разказа какви противоепидемични мерки е взело училищното ръководство за новата учебна година.

5809 са учениците в Община Разград. 3044 от тях са възпитаници на 12-те основни училища, 1112 – на профилираните гимназии, 1653 – на професионалните гимназии. Първокласниците са 394, те учат в 21 паралелки. Всяко от децата, които за пръв път прекрачват училищния праг, ще получи подарък от Кмета на Разград Денчо Бояджиев – „Книга за първокласника“ – с послание, подписано лично от градоначалника. Книжката наподобява малка енциклопедия, в нея децата могат да се упражняват да пишат буквите и цифрите, да се запознаят с природни забележителности и важни моменти от историята на България, в края на книгата има място и за снимка на семейството на първокласника.

Подарък от Кмета Денчо Бояджиев ще получат и възпитаниците на детските градини. Той не е персонален, а за всяка от образователните институции. Те ще получат диск със запис на спектакъла на Театър „Любомир Кабакчиев“-Казанлък „Косе Босе“, също със специално послание от градоначалника.

Децата в 20-те детски градини на територията на Община Разград са 1529, те са разпределени в 64 групи, за тях се грижат 140 човека педагогически персонал и 117 души непедагогически персонал.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *