Първи сигнали за изборни нарушения – два писмени, един устен

Районната избирателна комисия се е произнесла по два сигнала за нарушения на изборното законодателство на своето вчерашно заседание. Решенията са качени на сайта на РИК в ранните сутрешни часове днес.

Единият сигнал е за наличие на несъвместимост между членовете на една от секционните комисии в Разград  – секция 66 на ЖП Гара Разград. Там се оказало, че двама братя са предложени от две коалиции за председател и за член на комисията. Подобно родство в една комисия е недопустимо според Изборния кодекс. Проверка на РИК е установила, че двамата наистина са братя и с решение комисията е указала на двете коалиции да предложат промяна в състава на тази комисия.

Другият сигнал, по който се е произнесла РИК, е подаден устно по телефона на член на комисията и не е регистриран официално в регистъра за жалби и сигнали. Подателят е незрящ потребител на Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора с физически увреждания в лознишкото село Крояч. Мъжът твърдял, че в социалната услуга се извършва контролиран вот. Както е подаден, така е и проверен сигналът – по телефона – става ясно от решението на РИК. Председателят на комисията се свързал с директора на Центъра, който отрекъл, че там има контролиран вот. Разяснил още, че „преди две седмици е имал проверка от контролния орган на институцията – Агенция за качество на социалните услуги, въз основа на подадена жалба от същия потребител. Уведоми комисията, че лицето сезира редица институции, откакто е настанен в социалното заведение, включително и Омбудсмана на Република България.”

След телефонната проверка РИК решила да остави без разглеждане устния сигнал като неоснователен.

В регистъра на жалбите е нарушенията има още един сигнал, подаден в 17,13 ч. на 12 ноември от Ариф Васви. Основанието е свързано също с несъвместимост на членове на комисии и с оглед подателя вероятно касае населено място в община Исперих. По тази жалба няма произнасяне на РИК.

Сред по-различните от регистриране на застъпници и упълномощени представители  решения на РИК правят впечатление още две. Едното е за даване на възможност на репортер на БНТ да заснеме работния процес на подвижната секция в село Бисерци и на подобна комисия в община Исперих, „доколкото не се нарушават законовите права на членовете на комисията, като следва да се получи съгласие от тяхна страна, за да може да бъдат интервюирани.”.

Според последното си решение РИК си назначава 14 технически сътрудници „за периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от РИК на СИК, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в ЦИК”. От решението става ясно, че това е съгласувано с Областния управител и уточнения брой на сътрудници – 20 – надвишава броя на членовете на РИК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *