Първи карантиниран клас в Разградско заради COVID-19

Корона

Първи два случая на положителни за COVID-19 проби в образованието в Лудогорието.

Началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков съобщи, че ученик от НПТГ“Шандор Петьофи“ и учителка от ОУ“Васил Левски“-Разград са диагностицирани с COVID-19. Класът в Механото е под карантина и от утре е на дистанционно обучение. И в двете училища в помещенията, в които са били заразените е извършена допълнителна дезинфекция.

Директорът на НПТГ“Шандор Петьофи“ Нешка Христова разказа, за Разград24/7, че детето е било на училище в понеделник само първия час, не се е почувствало добре и е освободено от училище. Положителната проба е излязла вчера, тогава е уведомено и училищното ръководство, а от днес деветокласниците от паралелката на заразеното момче са под 14-дневна карантина и преминават на дистанционно обучение. Учители под карантина в това училище няма. В класната стая е извършена пълна дезинфекция, установено е, че детето не е контактувало с ученици от другите класове. Предприехме всички препоръчани от РЗИ мерки – увери Христова.

По данни на директора на ОУ“Васил Левски“ Диана Първанова учителката, която е дала положителен тест, е била на работа в понеделник и е имала часове само в един клас, тя не е начален учител, в по-горния курс по учебен предмет. Родителите на децата са информирани днес, че вчера е излязла положителната й проба. Жената е на домашно лечение. Установено е, че в понеделник не е имала контакти с колеги или други ученици освен със спазване на регламентираните мерки – с маска и на разстояние от 2 метра. В класната стая, в която е преподавала, е извършена пълна дезинфекция. Първанова обясни още, че в училището е въведена система, която позволява във всяка класна стая има качествен видео и аудио достъп за ученици, които не присъстват в момента в класната стая.

В Единния национален регистър случаите от Разград за днес са 5, като 2 бяха обявени вчера, а за останалите 3 от РЗИ-Разград все още не са обявили информация.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *