Пускат лихваря от Исперих за Коледа срещу 40 000 лева парична гаранция

Съд

Обвиняем за държане на наркотици и извършване на лихварска дейност ще трябва да внесе парична гаранция в размер на 40 хиляди лева, вместо да бъде задържан в ареста. Това реши Апелативен съд-Варна, изменяйки мярката за неотклонение на Христо И. – съобщават от пресслужбата на съда.

Той е привлечен към наказателна отговорност за две престъпления в Исперих: извършване на банкови или финансови сделки, без нужното разрешение и за държане на високорискови наркотични вещества.

На 8 декември от лекия автомобил, който Христо управлявал, бил иззет бял прах. Веществото с тегло 0,8 гр, реагирало на опиат при полевия наркотест. Относно второто престъпление, в постановлението за привличане на обвиняем се твърди, че от неустановена дата през 2018г. до 8 декември 2020 г. в условията на продължавано престъпление, без разрешение мъжът е извършвал банкови сделки – предоставял е парични кредити на физически лица срещу задължение да върнат получената сума, заедно с определена от него лихва. Разградският окръжен съд го е задържал под стража, но той обжалва пред горната инстанция.

Христо И. отказа да присъства на днешното съдебно заседание, включително от разстояние, чрез видеоконферентна връзка.

Защитата му оспори извода на първоинстанционния съд, че съществува опасност 46-годишният мъж да извърши престъпление против правосъдието. Отрече и съпричастността му към обвинението в наркопритежание.

Според представителя на Апелативната прокуратура, са събрани множество документи и свидетелски показания, сочещи лихварска дейност. Предвид обществената опасност на деянието, обвиняемият може да въздейства на свидетели и така да извърши престъпление срещу правосъдието, смята държавното обвинение.

Апелативният съд не сподели всички изводи на Разградския окръжен съд, който например не е намерил достатъчно данни за авторството на наркопрестъплението. Според въззивната инстанция, е обосновано предположението за съпричастността на Христо И. и към двете деяния. Настоящият съдебен състав обаче не откри наличието на изискваните от закона други две предпоставки за задържане под стража – реална опасност от извършване на престъпление и от укриване. Затова най-тежката мярка за неотклонение в случая е незаконосъобразна и трябва да се замени с парична гаранция.

Определението на Апелативния съд, с което бе изменена мярката за неотклонение на обвиняемия в държане на наркотици и лихварска дейност Христо И., е окончателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *