Прокуратурата за убиеца на Силвия: Зъл демон зад библейска външност

Има данни, че задържаният за убийството на Силвия Петрова неин съпруг, е извършвал насилие над жени и в други европейски държави. Това съобщи окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров на съвместна пресконференция с директора на ОДМВР-Разград Диян Минков.

Двамата изразиха благодарност на всички служители на дирекцията, както и на Главна дирекция „Национална полиция“, които за изключително кратък срок разкриха такова тежко престъпление. Благодарност полицейският директор отправи и към доброволците, които са участвали в издирването, в него са се включили и служители на Държавно горско стопанство-Разград.

Ключът към разкриването на престъплението обаче се оказали данни от камери в Разград, които са засекли 44-годишният Пабло Санчес не на места, за които той е твърдял пред служителите на реда, че се е намирал около времето на изчезването на съпругата му. Тази информация го е пречупила и той е започнал да оказва съдействие на полицията. Все още обаче не е ясен мотивът за престъплението, както и начинът, по който е извършен, в момента се извършва разпит.

Убийството е станало в апартамента, в който е живеело петчленното семейство – в блок “Трапезица”. Трите им деца – на 5, 8 и 16 години – са били там в момента на извършването ме, дали са разбрали какво се случва обаче разследващите не уточниха. Прокурорът съобщи, че в деня на разкриването на убийството най-голямото дете има рожден ден. Той изрази притеснения и съчувствия към родителите на жертвата, които на преклонна възраст ще трябва да поемат грижата над тримата си внуци.

Тихомир Тодоров  информира още, че извършителят е мексиканец по произход, но е натурализиран испански гражданин и по тази причина ще бъде уведомено испанското посолство за задържането му. Мъжът е високо ерудиран, завършил е икономика в Мексико Сити, работи на висока позиция на летището в Тенерифе, знае 5 езика, има богата обща култура, но изгуби борбата с разградските криминалисти – каза Тодоров. Той квалифицира извършителя като „зъл демон, скрит зад библейска външност“.

Има данни, че Пабло Санчес е извършвал насилие над жени в други европейски държави, подробности за това обаче служителите на дена очакват от международния обмен на подобна информация. За насилие в семейството му в Разград сигнали не са подавани – отбеляза Диян Минков. Той призова жителите на региона, когато установят данни за насилие у техни съседи или познати, да уведомяват полицията или прокуратурата. „Ако бяхме сигнализирани в този случай, бихме могли да предприемем действия“ –  заяви Минков.

Ако разградските полицаи не бяха постигнали този успех толкова бързо, вероятно случаят щеше да остане като едно неразкрито брутално, гадно и изключително тежко убийство – каза Тодоров. Той прогнозира, че в такъв случай вероятно Пабло щеше да излети към Тенерифе и по линия на Червения кръст да изведе и децата си, а ако впоследствие установим съпричастността му да се укрие в Мексико Сити, което е с 15-милионно население – предположи Тихомир Тодоров. Той изрази още едно предположение, за което обаче уточни, че е лаишко – че след психологическа експертиза вероятно ще се окаже, че мотивът за извършване на тежкото престъпление е “болезнена ревност”.

Пълен запис на пресконференцията вижте ТУК.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *