Прокуратурата започна проверка по отложена докладна за сесия на Общинския съвет

Окръжна прокуратура – Разград се самосезира след публикации в местно печатно издание по повод предложение за продажба на близо 14 000 дка общинска широколистна гора, намираща се в местността „Кованлъка“. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

Оттам уточняват, че статията е от 23 ноември 2022 година.

Проверката има за цел да констатира има ли данни за извършено престъпление от общ характер или длъжностно престъпление.

До този момент не са постъпвали сигнали във връзка със случая нито в Окръжната, нито в Районната прокуратура в града – допълват още от Апелативна прокуратура.

За Разград24/7 окръжният прокурор Тихомир Тодоров уточни, че престъплението, което би могло да се установи, е „опит за неизгодна сделка“ и изрази намерение и лично да присъства на заседанието на Общинския съвет, на което ще се обсъжда тази докладна.

Припомняме, че става въпрос за докладна записка за продажба на имот – частна общинска собственост на собственика на законно построени сгради в него. Сградите са 5 на брой и представляват бившата хижа на Областна администрация в местността „Пчелина“. Имотът е продаден през 2009 г. от Областна администрация на фирма „Хоризонт-Русе“АД, която през месец май тази година внесла в Община Разград заявление с искане за закупуване на общинския имот, върху който е построена хижата. Лицензиран оценител на поземлени имоти в горски територии е изготвил пазарна оценка на горския имот, който е с площ 13 759 кв.м., а не 14 000 дка, както е смятат от прокуратурата. Именно тази сума – 48 904 лв. – бе предложението на заместник-кмета Мирослав Грънчаров за извършване на продажба. На заседание на постоянната комисия по селско и горско стопанство в понеделник обаче съветниците отложиха докладната с настояване общинска администрация да извърши оглед и изготви списък с елементите от инфраструктурата, свързани с подобрението на терена извън характеристиките на горска територия, след което докладната отново ще бъде обсъдена.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *