Прокуратурата даде на Специализирания съд бивш зам.-кмет на Кубрат и бизнесмен, ощетили общината за над 1 250 000 лв. с договор за сметосъбиране

Окръжна прокуратура – Разград предаде на съд 62-годишния О.Ч. – бивш заместник-кмет на Община Кубрат и 65-годишния Б.Б. – управител на фирма за това, че в условията на продължавано престъпление, чрез съставяне на документи с невярно съдържание, ощетили Община Кубрат с движимо имущество – пари, като документната измама е в особено големи размери и представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 212, ал. 5 във връзка с ал. 2, във връзка с ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 2,  във връзка с чл. 26, ал.1  от Наказателния кодекс. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна. В прессъобщението двамата са описани с инициалите си, но е публично известно, че става въпрос за Осман Чауш – заместник-кмета от последните мандати на най-дългогодишния кмет на Кубрат Ремзи Халилов от ДПС, както и за собственика на сметосъбиращата фирма в този период Божидар Борисов от Варна.

От прокуратурата уточняват, че длъжностното лице е привлечено към наказателна отговорност и за престъпление по чл. 219, ал. 4 във връзка с ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс, за това, че като лице на което е възложено да разходва и отчита имущество, не положил достатъчно грижи за възложената му работа и от това последвали значителни щети на Община Кубрат в особено големи размери.

Борисов е имал сключен договор за осъществяване на гореспоменатите дейности в Община Кубрат от септември 2005 година. Договорът бил сключен за срок от 10 години във връзка  с дейности по събиране, извозване и обезвреждане на твърди битови отпадъци на територията на общината; поддържане на депо за твърди битови отпадъци; почистване и ликвидиране на незаконните и неотредени сметища на територията й.

Заплащането по договора се извършвало въз основа на двустранно подписани протоколи за приемане на извършената работа и фактура. Тези документи били изготвяни и подписвани от обвиняемите Осман Чауш и Божидар Борисов. Освен това заместник-кметът трябвало да осъществява и контрол на извършената от изпълнителя работа. Това обаче не се случвало. Така двамата мъже ежемесечно подписвали протоколи, в които били посочени завишени количества на събрани и извозени отпадъци, като така от общинския бюджет били заплащани по-големи суми за предоставената услуга без реалния обем на свършената работа да отговаря на фактурирания.

Обвиняемият заместник-кмет не положил достатъчно грижа за възложената му работа, което се изразявало в неосъществен контрол от негова стана и поемане на задължения, подписвайки първични документи издавани от изпълнителите. Той не сравнявал количествата, които са отразявали съвместно с другия обвиняем, и тези, които били посочвани като реално приети от депото.

За пет години Община Кубрат била ощетена с 1 259 228,19 лева, заплатени от структурата във връзка с дейности по сметосъбиране и сметоизвозване в града и околните села, без реално да са извършени посочените в документацията обеми на работа.

Предстои делото срещу двамата мъже да бъде насрочено за разглеждане в Специализирания съд. Ако бъдат признати за виновни двамата мъже могат да получат наказания „лишаване от свобода“ от десет до двадесет години за извършената от  тях документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. А Осман Чауш може да бъда осъден също с „лишаване от свобода“ от три до десет години за длъжностното престъпление, извършено от него.

Проблемът със сметосъбирането в Кубрат датира от години, най-шумен бе около местните избори през 2015 г. и след това. Имаше и моменти, в които бе напълно спирано сметосъбирането поради неразбирателства между ръководството на фирмата и общинските управи от мандатите след този на Осман Чауш. През 2018 г. бе създадено Общинско предприятие “Чистота”, което се занимава със сметосъбиращата дейност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *