Проектът „От нас зависи те да останат в България“ помага на две деца със специални потребности

Сдружение „Образование и бъдеще“ представи днес в Разград проекта „От нас зависи те да останат в България“, насочен към деца с увреждания и техните семейства.  Целта на инициативата  е  да се подобри образованието и качеството на живот на деца от  рискови групи, към които основно са насочени усилията на сдружението.

„Образование и бъдеще“ е част от гражданската коалиция  „Равни БГ“, създадена  през 2019 година,  за да  отстоява  човешките права и гражданските свободи на  всички хора в България, независимо от различията между тях. „Равни.Бг“ обединява 30 неправителствени организации в страната, които с координирани усилия организират общата кампания „От нас зависи“.

Проектът на сдружението в Разград съвместно с експерти от Асоциацията на българските ерготерапевти  организират и провеждат работни сесии с две деца с увреждания от града. Крайната цел на  инициативата е да се подобрят ежедневните  дейности на две момичета на  10 и 13 години, които страдат от церебрална парализа, те да постигнат самостоятелност и готовност да растат и живеят като пълноценни възрастни. В следващите 4 месеца  за тях ще бъдат изработени индивидуални продукти, съобразени  с личните им  нужди и напредък.

С кампанията сдружение „Образование и бъдеще“ стъпва върху наболял в последните години проблем – много семейства на деца с увреждания напускат България в търсене на по-добра среда за развитие на техните деца. „От нас зависи – да направим България по-добро място за живот, най-вече за децата, защото на тях принадлежи бъдещето. Всеки от нас е длъжен да действа“, заяви Стела Ковачева, председател на сдружение „Образование и бъдеще“.

Представянето  на проекта  започна с видеовръзка с Австрия, откъдето  Виолета Минчева, позната в Разград като дългогодишен журналист от „24 часа“ и майка на дете с увреждания, сподели  че е емигрирала, за да осигури по-добро бъдеще на сина си. Днес самата тя  работи в център за деца с увреждания, собственост на голямата благотворителна организация „Каритас“. „ В чужбина  не се случват чудеса. Но се работи всеки ден, за да успява всяко дете, независимо от  дефицитите, които трябва да се преодоляват. Проектът на „Образование и бъдеще“ е още по-необходим, защото в България социалната инфраструктура  е недостатъчно развита. Специализираната помощ за децата с увреждания  е съсредоточена в София и големите градове, тези услуги са скъпи и повечето семейства не могат да си позволят да ги ползват.“, разказа майката, натрупала горчив опит в миналото.

В събитието се включиха и Милена Орешкова, зам.-кмет на Община Разград, която призна, че е лично ангажирана със случаите на двете деца, както и началникът на РУО Разград – Ангел Петков, който сподели, че важността на всяка подобна кампания е огромна и затова всички ние трябва да подкрепяме такива инициативи.

Сдружение „Образование и бъдеще“ е гражданска организация, която работи за развитието на образованието в България, като условие за приобщаващ растеж, както и за повишаване качеството на живота на децата.

Сдружението участва във формирането на местни и национални политики, насочени към преодоляването на регионалните диспропорции в достъпа и качеството на училищното образование в слаборазвитите региони у нас.

„Образование и бъдеще” е част от коалиция „Равни БГ“, създадена в рамките на проект, подкрепен от филантропска инициатива за демокрация и солидарност в Европa – Civitates.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *