Проблеми с отоплението в 3 селски училища отчетоха на Областен щаб за зимата, но вече има кой да чисти пътищата

В три селски училища е имало проблеми с отоплението през зимата – стана ясно на заседание на Областния щаб за координация на спасителни и неотложно-възстановителни работи при бедствия и аварии.

Началникът на РУО-Разград Ангел Петков съобщи, че по решаването на тези проблеми се работи, като в училището във Вазово вече е приключил ремонтът на авариралия котел. В училищата в селата Бисерци и Лудогорци имало дърва до декември, но общините, на чиито територии се намират – Кубрат и Исперих, обещали да помогнат.

Един от другите сериозни зимни проблеми – липсата на договор за зимното поддържане – е решен – съобщи директорът на Областно пътно управление Людмил Янев. Приключила е обществената поръчка за избор на фирма, която да почиства шосетата, на 28 октомври е подписан договор с консорциум „ТПР Лудогорие 2019“, той е влязъл в сила на 31 октомври. В консорциума влизат същите три фирми, които почистваха снега през последните 3 години: „Пътинженерингстрой-Т“ЕАД – Търговище, „Битумина-България“ и „Строймонтаж“. Те ще работят с 35 машини. Инж. Янев допълни, че има и проблем с доставките на сол за почистване в България, количествата са ограничени, успокояващото според него е, че според прогнозите сняг няма да има до 15-20 ноември.

На Янев се наложи най-често да взема думата на заседанието, тъй като към него имаше въпроси, а най-фрапиращият отговор бе, че шосето Просторно – Веселец, тази зима ще си остане без маркировка. Кметът на Завет Ахтер Велиев алармира, че през зимата това ще е опасно и ще има предпоставки за пътни инциденти, но според Янев фирмата няма да успее преди зимата и ще трябва пътуващите да се съобразяват с временната маркировка.

Останалите представители на институции и общини обявиха стандартна готовност за зимата, както всяка зима. Не се явиха на заседанието обаче представители на Община Лозница и на „Овъргаз“.

Областният управител Драгомир Златев обобщи, че ще докладва в Министерски съвет, че Област Разград има готовност да посрещне зимата и пожела на участниците в заседанието успешна седмица и по-лека зима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *