Приоритети на ПП”Републиканци за България” в сектор “Финанси и управление на средствата от ЕС”

Връщане към политиката на строга финансова дисциплина

Непремерените предизборни харчове на правителството ограничават значително възможностите за маневри на следващото управление, като го изправят пред три непопулярни възможности – да вдигне данъците, да съкрати разходите или да вземе нови заеми. Смятаме, че тази политика е недалновидна в дългосрочен план и предвиждаме да върнем България към наложения във времето успешен модел на строга финансова дисциплина.

Намаляване на служителите на държавната администрация наполовина и 50% увеличаване на заплатите на останалите

Заедно с въвеждането на електронното управление предвиждаме и извършването на административна реформа, която ще увеличи многократно качеството на публичните услуги. В резултат ще имаме по-малко служители, които ще работят значително по-ефективно. Заплащането им ще се увеличи чувствително, а времето за обслужване и корупцията ще намалеят.

Влизане в еврозоната при настоящия обменен курс на лева спрямо еврото

Необходимо е да бъдат предприети редица действия с цел подготовка на икономиката ни за безпроблемно присъединяване и успешно членство на България в еврозоната. Това трябва да стане при запазване на валутния борд в страната и настоящия курс на лева спрямо еврото.

Запазване на плоския данък върху доходите и печалбата

Ние сме за предвидима бизнес среда в България в полза на бизнеса и гражданите и сме против въвеждането на прогресивно подоходно облагане. Плоският данък доказа, че е ефективен и значително повиши приходите в бюджета през годините, поради което възнамеряваме да го запазим.

Предвиждаме разширяване на обхвата на патентните данъци

Малките търговци, занаятчиите и много различни семейни бизнеси могат да бъдат облекчени чрез разширяването на обхвата на патентния данък. Това значително ще намали контролния, административния и счетоводния натиск върху развиващите самостоятелна икономическа дейност.

Улеснен достъп до европейско финансиране

Към днешна дата реално изплатените средства за програмния период 2014-2020 г. са само 43%. Това говори за пропуски в управлението, липса на ор­ганизация и неадекватно организирани програми. Предвиждаме да опростим значително административните процедури и да подобрим програмирането, като го съобразим с реалните нужди на различните региони на страната.

Санкции за администрацията и лична отговорност при неспазване на срокове за работа с европейско финансиране

Сроковете за разглеждане и одобрение на проекти масово не се спазват, а понякога поведението на администрациите води и до невъзможност за тях­ното изпълнение. Предвиждаме да затегнем контрола върху служителите на оперативните програми, чрез налагането на санкции, при установени случаи на неспазване на срокове или нарушаване на приетите процедури.

ПП”Републиканци за България”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *