Приоритетите на ПП”Републиканци за България” в сектор “Национална сигурност и отбрана”

Подобряване на бойните способности на българските въоръжени сили

В отношенията между световните сили се завръща класическото геополитическо съперничество. В този процес много важна роля ще играят съюзите. Като член на НАТО и ЕС България трябва да докаже, че има реален принос за сигурността и на двата съюза. За тази цел тя трябва да подобри значително бойните способности на своите въоръжени сили.

Въоръжаване на българската армия с ново поколение високотехнологични отбранителни системи

Съвременната среда за сигурност изисква да продължим превъоръжаването и модернизацията на нашите въоръжени сили. За целта предвиждаме поетапното въвеждане в оперативна готовност на многоцелеви изтребители, построени по технологията „стелт“, съвременни средства за противовъздушна и противоракетна отбрана, разузнавателно-ударни дронове, балистични ракети с обсег не по-малък от 300 км, бойни кораби с ракетно въоръжение с далечен обсег, съвременни мобилни брегови противокорабни системи с далечен обсег, нови бронирани машини с повишена огнева мощ и защита, многоцелеви противотанкови модулни многоплатформени ракети с лазерно насочване и обсег над 8 км.

Изграждане на военноморски координационен център на НАТО в България

Страната ни трябва да усили своя принос в отбраната на Югоизточния фланг на НАТО в съответствие с концепцията на Алианса за засилено предно присъствие. В този контекст България е длъжна да изгради ефективни Сили за възпиране и надеждни Сили за отбрана.

Изграждане на нова многонационална механизирана бригада на НАТО с командване, разположено в България

Наличието на такава бригада би увеличило значително сигурността на стра-ната. Тя би била сериозна гаранция за възпирането на потенциална външна агресия и ще има допълнително ползотворно въздействие върху самочувствието и качеството на обучение на българските въоръжени сили.

Разширяване на НАТО и ЕС в Западните Балкани

То създава сериозни стратегически предимства за националната сигурност на страната. Затова в дългосрочна перспектива България следва да води политика, активно подкрепяща членството на страните от Западните Балкани в НАТО и Европейския съюз.

25% повишаване на заплащането на младите офицери, сержантите и войниците

Кадрите в националната сигурност и отбраната са най-ценният капитал за ефективната защита на страната. Необходимо е бързо нарастване на възнаграждението на младшия офицерски състав, сержантите и войниците, както и осигуряването на възможности за тяхното кариерно развитие. Повишеното заплащане трябва да бъде обвързано с високи критерии за доказан и без-спорен професионализъм.

Активно участие на България в европейската отбрана

Страната ни следва да прояви далеч по-голяма инициативност, като активно участва в европейските проекти за съвместно придобиване на бойна техника и оборудване. Трите инициативи, в които към момента участва България – повишаването на способностите за военна мобилност, изграждането на мрежа от логистични хъбове и подобряването на морското наблюдение, са важни, но недостатъчни.

Нова Стратегия за национална сигурност и Военна доктрина на България

Геополитическата динамика на световната сцена налага нова оценка на рисковете и заплахите за националната сигурност. Стратегическата среда се променя бързо и това прави задължително разработването на нова Стратегия за национална сигурност и нова Военна доктрина на България.

ПП”Републиканци за България”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *