Признателни севарчани изградиха паметна плоча на загиналите във войните, откриват я на 6 май

Повече от век след войните в началото на 20-ти век признателни севарчани сами издираха имената на съселяните си, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и им изградиха паметна плоча.

Секретарят на местното читалище „Отец Паисий-1928” Мехмед Кенаров разказва, че идеята възникнала на честването на 90-годишнината от създаването на читалището. Предложила я преподавателката в СУ”Св. Климент Охридски” Емилия Караханова, която е родом от Севар.

Подготовката започнала непосредствено след тържеството, като с това се захванала читалищната управа, чийто председател е агробизнесменът Хамза Чакър. Първо били изискани от Военния архив във Велико Търново списъци с имената на загиналите севарчани в трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Оказало се, че никак не са били малко – общо 43-ма, тоест при население от 400 семейства по това време, всяка десета фамилия е дала жертва за свободата на България. За част от хората в архивите имало данни в коя битка са загинали, а срещу имената на други пишело „в неизвестност”.

Със собствени средства на читалището е разработен проектът за паметната плоча, пак така е финансирано и изработването на самия монумент. Хамза Чакър е предоставил техника и работници за по-тежките дейности. Плочата е мраморна с размери 2/1,20 м., поставена е встрани на читалищната сграда, излят е и постамент, на който на всеки 6 май ще се поставят венци и цветя.

На 6 май е и официалното откриване. Това е празникът на селото и Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Церемонията е насрочена за 10,00 ч., на нея наследниците на загиналите ще получат плакети с имената на героите и надпис „загинал за националното обединение на България”.

В 13,00 ч. ще се проведе традиционният за алевиите обичай Хъдрелез, на следващия ден, 7 май, в 10,30 ч. са също така традиционните кушии, а от 16,30 ч. – концертът на съставите към читалището. Всички свързани със Севар са поканени на празника, а и не само те.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *