Президентът ни поздрави на площада

Президентът на Република България Румен Радев уважи поканата на Кмета на Разград Денчо Бояджиев и поздрави лично жителите на Разград с Празника на града – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

„Разград е богат край, не само с природа, с история, с традиции, с уникално архитектурно наследство и спортна слава, но най-вече със своите хора.” – заяви държавният глава пред пълния площад „Възраждане” тази вечер. „На вас Майстор Манол завеща силата на съзиданието и порива към свободата, затова вие съзидавате  своята съдба. Днес обаче имате и право да избирате, да  отстоявате правото на идеи, на по-достоен живот и искам в днешния празник искам да ви пожелая с достойнство да отстоявате славната история и традиция. Пожелавам ви здраве, сили, висок дух и много енергия, за да градим заедно една по-достойна по-добра България, за да остават нашите деца тук и да се гордеят с постигнатото от нас” – каза още Президентът Радев.

Преди да пристигне на площада за общоградското тържество държавният глава се срещна с Кмета на Разград Денчо Бояджиев и Председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев в сградата на Община Разград. В срещата  участваха и Димитър Стоянов – Главен секретар на Президента на Република България; Стефан Янев – Секретар на Президента по сигурност и отбрана; Николай Копринков –  Секретар по външна политика и гражданско общество и Цвета Тимева – Секрeтар по регионално развитие. Кметът подари на държавния глава картина на разградския художник Тодор Тодоров.

Сред официалните гости на тържеството на площада бяха и: председателят на БСП и парламентарната група на БСП-Коалиция за България Корнелия Нинова, депутатът от БСП Мартин Обрешков, Русенският митрополит Наум, представители на градовете-побратими на Разград Орел, Русия, Кълъраш и Слобозия, Румъния. На трибуната бяха и трима религиозни водачи в общината – архиерейският наместник отец Георги, районният мюфтия Мехмед Аля и пастор Николай Колев от Църквата на Назарянина. Приветствия към хората на площада отправиха Корнелия Нинова и заместник-кметът на Орел Юрий Студенников.

Пищна заря освети площада в края на тържеството.

В него участваха военно поделение от Гарнизон Шумен и Военния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада.

Представители над 50 институции, както и множество граждани поднесоха венци и цветя пред Мавзолея-костница.

Преди тържеството в Мавзолея-костница бяха внесени военни икони, донесени с атрактивно шествие с факли и знамена, преминало през пешеходната част на града. Като символ на приемствеността Самарското знаме се носеше от Живко Жечев – правнук на поборника Георги Кожухаров /Дядо Геро Опълченеца/, доброволец в Първа и Втора българска легия, участник в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора, дългогодишен председател на Поборническото опълченско дружество в Разград. Знамето на Република България се носеше от Милен Бенков – правнук на друг опълченец /дядо Петко от с. Пелишат, Плевенско/, асистиран от своята дъщеря, праправнучката на опълченеца Даяна Миленова.

Самарското, българското и руското знаме преминаха през града и по-рано днес, развети от мотори в шествие на двама разградски мото клуба „Лудогорски братя” и „Нощни ездачи”.

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *