Празник на читалищата в събота

Две събития, посветени на най-стария културен институт в страната – читалищата – ще се проведат в събота, 25 юни, в Разград – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Читалищният фестивал ще е под надслов „Читалищата – живото наследство на България“, а част от него ще е и Регионалният преглед селекция за Националния събор на българското народно творчество „Копривщица – 2022“. Фестивалният ден се организира от Община Разград и РЕКИЦ“Читалища“, а регионалният преглед селекция – със съдействието на Областния управител на Област Разград.

Това ще е второ издание на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“ след големия интерес към събитието миналата година. Тогава той се проведе на територията на Археологическия резерват „Абритус“,  а тази година ще е на друго любимо за разградчани място – Градския парк.

Откриването на фестивала е от 10,30 ч. на сцена „Ронда“. След официалните приветствия започва Регионалният преглед селекция за Националния събор на българското народно творчество „Копривщица – 2022“. Заявки за участие в него са подали 227 участника – 17 състава и 8 индивидуални изпълнители от пет от седемте лудогорски общини – Разград, Кубрат, Исперих, Лозница и Цар Калоян. Няма ограничения за броя на съставите, които ще представят Лудогорието на събора на 5-7 август, жури ще определи кои от участниците отговарят на критериите за участие в националния събор. Председател на журито е доц.д-р Анна Щърбанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, а членове: етнологът и зам.-директор на РИМ-Разград Даниела Ганчева и хореографът Здравко Вутов. Сред основните изисквания е участниците да представят автентичен, а не обработен фолклор. В зависимост от жанра, който представят, имат времево ограничение за изпълнението си – от 2 до 15 минути. Участниците може да представят: традиционно пеене, традиционно свирене, хора и игри, обреди и обичаи, разказване, детски игри, показване на традиционни костюми.

След като приключат изпълненията на участниците в Регионалния преглед селекция, журито ще се оттегли на заседание, за да определи допуснатите до националния събор, читалищният празник на „Ронда“ обаче продължава.

Във фестивалната програма „Читалищата – живото наследство на България“ участват над 200 изпълнители -22 състава и 4 индивидуални изпълнители от седемте общини в Разградска област. Те ще представят обработен български фолклор, обработен и автентичен турски фолклор, както и съвременни песни и танци. Участниците са повече от миналата година, целта на събитието е да се превърне в традиционен форум, на който читалищата да демонстрират основни моменти от работата си през годината.

Според предварителната програма тази част от фестивалната програма започва в 13,40 ч., ще продължи до около 17,00 ч.

През целия ден представители на шест читалища ще обучават желаещи да придобият нови умения в различни занаяти в обособен работилнички близо до сцената на фестивала. Това са:  НЧ“Просвета 1882“-Гецово с „Живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова и уникалните шевици, които тя изработва; НЧ“Делиорман-2014“-Разград; НЧ“Слънчев лъч 1902“-Островче“, НЧ“Просвета 1871“-Благоево, НЧ“Съзнание 1963“-Просторно и НЧ“Съгласие 1891“-Осенец“.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *