Празник на Панчоолу моста

90 години назад във времето се върнаха откликналите на поканата на Община Разград за „Среща на моста” жители на града. По атрактивен и уникален начин бе отбелязана тази вечер годишнината на Панчоолу моста – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Първото железобетонно съоръжение над река Бели Лом в Разград е въведено в експлоатация на 27 май 1930 г. 90 години по-късно на моста отново преминаха елегантни дами и господа, младежи и девойки с ретро визия от 30-те години на миналия век. Ретро парадът започна с вестникарче, което раздаде вестници от онова време, съобщаващи за предстоящото откриване на моста. Той носи името Панчоолу заради факта, че по онова време от двете страни на реката търговец на име Панчо притежавал дюкяни. На същото място е имало стар дървен мост, няколко пъти отнасян от придошлите води на Бели Лом. Тогавашната градска управа взема далновидното решение да построи солиден железобетонен мост, който да свързва двете махали „Вароша” и „Табахната”. Градежът продължава по време на управлението на няколко кметове, мостът е с отвор 11 метра и широчина 7 метра, издръжлив е – понася преминаването на 18-тонен валяк и  множество хора. Честта за подпише акта за въвеждане в експлоатация има кметът през 1930 г. Бончо Чобанов.

Във възстановка със съвременна препратка именно той с началника на Военния гарнизон от тогава подполковник Димитър Попов заедно със съпругите си пристигнаха с файтон на моста тази вечер, за да връчат документа на днешния кмет Денчо Бояджиев.

„Предавам протокола на моя наследник и сегашен кмет с послание да съхрани този мост и да пази Разград и неговите граждани” – обърна се към Денчо Бояджиев неговият далечен предшественик. „Този документ удостоверява не само строителството, но и качеството на строителството, което в съвременните времена не винаги се получава при такива церемонии” – коментира г-н Бояджиев. От името на днешните разградчани той изрази благодарност за изграждането на това хубаво общинско начинание, извършено по всички правила.

Тъй като честването се случва в седмицата на Еньовден, Разград спази традицията за хвърляне на билки по течението на реката, за да отмият водите й всички неудачи, да отмине пандемията и да се радваме на добро здраве и просперитет.

Празникът на моста завърши с изпълнение на Капански ансамбъл и с дълго хоро на моста. Основна роля в тържеството имаха и младите актьори от МТФ”Импулс” при НЧ”Развитие 1869”, облечени в костюми от 30-те години на миналия век.

Част от събитието бе и изложба „Панчоолу мост през ХХ век. Знаково място за град Разград”. Постоянната експозиция до градинката с корабчето от цветя ще остане там една седмица, след което ще бъдат подменяни снимките с фотографии от други знакови събития за града.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *