Празник на културното многообразие в училището в Стражец

С празник на културното многообразие Основно училище „Елин Пелин“, с. Стражец откри инициативите по Национална програма на Министерство на образованието и науката „Подкрепа на образователните медиатори и социални работници“. Това съобщават от училищната управа.

Ученици, родители и преподаватели пресъздадоха културата на етносите: българи, турци и роми, които от години живеят в мир и разбирателство. Те представиха традиции, ритуали, обичаи, песни, танци, носии и характерни ястия за различните празници:  ритуалът „Хамкане“ и изпълнение на песен на кукери – гониха злите сили на Сирни Заговезни. По-възрастните разказаха за обичаите и ястията, характерни за празника Рамазан Байрам. Интересна легенда и за традициите  на празника на ромите Банго Васил разказаха учениците. Пресъздаден бе и един от характерните занаяти на ромите – калайдисване.

И на трите празника по-младите искат прошка от родителите и от по-възрастните в семейството. През годините те са издържали изпитанието на времето и възпитават общочовешки ценности.

Именно с тези празници се насърчава взаимното разбирателство и зачитане на различията в език, религия, визия и културна специфика.

Гости на инициативата бяха: Зам. Областният управител  Найден Късов, Началникът на РУО – Разград  Ангел Петков, директорът на ДГ „Пролет” Петя Стефанова,  Севгюл Мустафа – секретар на Кметство – с. Стражец, Седа Идириз – библиотекар в НЧ „Пробуда”, представители на медиите, родители и жители на селото.

През тази учебна година Основно училище „Елин Пелин“, с. Стражец ще проведе и други полезни и интересни дейности по Националната програма на МОН „Подкрепа на образователните медиатори и социални работници“.

Г-н Петков и г-н Късов разгледаха училището, което за около две години придоби нов, съвременен облик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *