Правителството отпусна 100 000 лева за иконописите и дърворезбите в новостроящата се църква в Разград

Правителството отпусна 100 000 лева за довършване на новостроящата се църква „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“. Новината съобщиха в двора на действащия православен храм в Разград народният представител Десислава Атанасова и архиерейският наместник отец Георги.

Свещеникът уточни, че това е станало със съдействието на депутатката и е било приятна изненада за църковната управа, тъй като първоначално поисканата сума била по-малка. Действителната сума за довършването на храма бе 100 000 лева и затова бяха отпуснати толкова – допълни Атанасова. С тези средства ще се изпишат стените на църквата, ще се нарисуват иконите за олтарната стена, ще се направят и дърворезбите. Художниците вероятно ще дойдат през месец май, те са от Попово, но в момента рисуват в Търновско. Работили сме с тях по реставрация на други храмове и сме доволни от работата им – обясни отец Георги.

Той припомни, че за изграждането на църквата, чиято първа копка бе направена през 2013 г. от патриарха Неофит, няколко пъти са правени големи дарения. Последното преди правителствените пари, е от Турската агенция за сътрудничество и координация – 220 000 лв., получени със съдействието на Областния управител Гюнай Хюсмен. Тези пари бяха за довършване на строителните дейности, които са вече към финала си – поставен е големият купол, малко остава да се покрие цялата сграда, вътре е извършена шпакловка. Общо през годините са вложени около 400-500 000 лв.

Изографисването може да отнеме между половин и 1 година, възможно е откриването да е за храмовия празник през месец май 2022 г. – каза още отец Георги.

Народният представител Десислава Атанасова нарече отпускането на средствата добра новина преди празника на града 28 януари, като изрази надежда, че занапред ще има и други добри новини за областта. Припомни, че в момента със средства от бюджета се реставрира и мюсюлмански храм в града – джамията „Ибрахим паша“. Разказа, че с Русенския митрополит са водени разговори за необходимостта от финансиране на ремонтни работи и в църквата „Св. Николай Чудотворец“, която миналата година стана на 160 години. Покрива, дограмите и отоплението са неотложните ремонти за действащата църква – допълни отец Георги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *