Правителствените мерки в подкрепа на хората и на бизнеса в извънредно положение

Спиране на полетите от Италия и Испания от сряда, удължаване на сроковете за приключване на счетоводната година и за плащането с отстъпка на местните данъци, възможности за поемане на заплатите на служителите на фирми, които ще бъдат засегнати от извънредното положение. Това са част от мерките, които правителството ще предложи, се разбра на извънреден брифинг в Министерския съвет.

От 24:00 часа във вторник България спира полетите от Италия и Испания – двете най-засегнати от коронавируса европейски държави, съобщи транспортният министър Росен Желязков.

“Ние даваме възможност на нашите сънародници от тези държави в понеделник и вторник да се приберат с ясното съзнание, че това е поставяне под 14-дневна карантина”, каза той. Уточни, че след това ще бъде дадена възможност чрез авиопревозвача “България Еър” да се организират полети за българи, които желаят да се приберат в страната. Желязков увери, че страната ще гарантира преминаването на стоки през територията ѝ и посочи, че тирове ще бъдат конвоирани на групи от граница до граница. По отношение на железопътния транспорт не се предвиждат ограничения.

Мерки за бизнеса

Компаниите, които доказано са засегнати от извънредното положение заради коронавируса, да могат да кандидатстват пред Агенцията по заетостта за субсидиране за покриване на 60% от заплатите на служителите им за срок от един месец. Тази мярка ще предложи утре финансовият министър Владислав Горанов. Той подчерта, че мярката е краткосрочна, но ще даде глътка въздух на компаниите, които ще бъдат засегнати, така че да не съкращават служители.

С работодателите се обсъждат различни мерки за смекчаване на натиска върху засегнатите бизнеси. “С Българската банка за развитие (ББР) ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа за тези бизнеси, които страдат от мерките”, каза Горанов. От думите му се разбра, че има готовност с ресурс от да бъде увеличен капиталът на ББР. При икономическия министър Емил Караниколов утре ще заседава икономическият съвет и ще бъдат поканени представителите на парламентарните групи.

“Добрата новина е, че имаме резерви, но те могат да бъдат изчерпани”, каза Горанов. “Имаме възможност за краткосрочни мерки, но нека не мислим, че бюджетът може да замени реалния сектор, реалният сектор създава бюджета”, предупреди още той.

Ще се предложи удължаване на срока за годишно счетоводно приключване до 30 юни. Обмисля се и удължаване на срока за плащането на местни данъци и такси с отстъпка, за да няма струпване на много хора на едно място.

Не се мисли за банкова ваканция

“Нека на този етап да се ограничим до детската ваканция”, каза финансовият министър на въпрос обмисля ли се банкова ваканция. Той призова да не се отива в другата крайност – използвайки извънредното положение, целият стопански оборот да бъде блокиран.

Горанов няколко пъти посочи, че докато едни губят от кризата, за други тя е предимство и призова тези, които виждат възможност за бързо трупане на печалби, да не се изкушават, “защото освен че е неморално, в някои аспекти е незаконно”.

Какви са резервите

“Държавата е изхарчила няколко десетки милиона в последните седмици за осигуряване на медицинско оборудване, покупка на дезинфектанти и др.”, каза още Горанов. Той не отговори с конкретна сума на журналистически въпрос колко е струвала кризата на кабинета до момента.

“Резервът на държавата е малко над 10 млрд. лева в момента. Ако бизнесът не се държи адекватно към фиска, тези пари няма да стигнат за дълго време”, заяви още Горанов.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че според нуждите правителството може да предлага нови или различни решения. “Ако след целия пакет мерки у някого е останало убеждението, че се спира животът, не, животът трябва да продължи”, каза още той.

Модернизацията на армията се отлага

“В следващите дни и седмици ще си преоценим дългосрочните проекти, в това число и за модернизация на армията”, каза финансовият министър.

Правосъдният министър Данаил Кирилов ще предложи да спрат да текат всички процесуални срокове по административни и наказателни производства, както и временно спиране на публичните продани. Заверки при нотариус да може да се правят само при спешни случаи и при дежурен, е друга мярка, която ще бъде предложена заради извънредното положение.

Свижданията в затворите спират, а затворници няма да бъдат извеждани извън помещенията, каза Кирилов.

Допълнителни 20 млн. ще бъдат осигурени чрез Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” за общините, за да разширят възможностите за патронажна грижа за възрастните хора в условията на извънредното положение, съобщи социалният министър Деница Сачева.

Допълнителните хиляда лева месечно, които ще получат медиците “на първа линия” в борбата срещу коронавируса, също ще дойдат от оперативната програма, уточни Сачева. Със средствата ще се подпомагат лекари, медицински сестри, санитари, служители в регионалните здравни инспекции и в Спешна помощ. На над 400 хил. работещи пенсионери пенсиите ще бъдат преизчислени служебно, за да не се налага да ходят в НОИ.

Създава се логистично-координационен център, който да организира доставките на необходимите защитни облекла и маски. Центърът ще се оглавява от директора на “Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов. Част от средствата за защита ще бъдат покрити от Европейския фонд за регионално развитие.

Източник: www.dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *